GK Trick

Banking Awareness for NIACL Mains

Q1. Refinance facility is provided by NABARD. Which institutions can avail this facility?
(a) State cooperative banks
(b) Regional rural banks
(c) Commercial bank
(d) All of the above
(e) Other than the given options

Q2. Kisan Credit Cards are an effective way of reaching out to the farmers by the banks. What assistance does the farmer receive in this way?
(a) Credit facility for crops etc against an approved limit
(b) Short-term credit facility against value of his crops
(c) Long-term credit is provided against his land holdings
(d) Loan is permissible against crops sold, but payment yet to be received by the farmer
(e) Other than the given options

Q3. Which of the following is true?
(a) NBFCs can accept deposits from the public
(b) NBFCs cannot offer deposit schemes to the public
(c) Deposits of NBFCs are insured with DICGC
(d) NBFCs can accept deposits from public if they are registered and permitted by RBI
(e) Other than the given options

Q4. Base rate is the rate below which no bank can allow their lending to anyone. Who sets-up this ‘Base rate’ for banks?
(a) Individual Banks’ Board
(b) Ministry of Commerce
(c) Ministry of Finance
(d) RBI
(e) Interest Rate Commission of India

Q5. The financial assistance of loans of Rs.10000 by bank to a small borrower will be called..........?
(a) Business finance
(b) Government finance
(c) Micro finance
(d) Small finance
(e) KYC finance

Q6. (The figures in these questions are imaginary). We suppose that Cash Reserve Ratio (CRR) in country’s economy is 10%. The banking system wish a cash deposits of Rs. 1000 Crore, creates total deposits of Rs. 10,000 Crores. The Reserve Bank wishes that bank should create more deposits. Which among the following step will be taken by the Reserve Bank?
(a) It will lower the Cash Reserve Ratio
(b) It will raise the Cash Reserve Ratio
(c) It will increase the Margin Requirements
(d) It will start selling Government Securities
(e) Other than the given options

Q7. Many a times we read in the newspapers that RBI takes certain steps to curb the menace of Inflation. In this context, which among the following will not help RBI in controlling the inflation in the country?
(a) An increase in the Bank Rate
(b) An increase in the Reserve Ratio Requirements
(c) A purchase of securities in the open market
(d) Rationing of the credit
(e) Other than the given options

Q8. We suppose that Reserve Bank of India would like to increase the cash Reserves of the commercial banks. Which among the following would be most appropriate action of the RBI to achieve this aim?
(a) RBI would release gold form its reserves
(b) RBI would raise the reserve ratio
(c) RBI would buy the bonds in the open market
(d) RBI will stop the transactions which involve the bills of exchange
(e) Other than the given options

Q9. Commercial banks are the largest category of financial intermediaries; others include?
(a) Life-insurance companies
(b) Pension funds
(c) Savings and loan institutions
(d) All of the above
(e) Other than the given options

Q10. An average citizen cannot open a Savings account in which of the following?
(a) Commercial bank
(b) Post office
(c) Co-operative bank
(d) RBI
(e) Other than the given options

Q11. Educational for All Development Index is released by -
(a) IMF
(b) World Bank
(c) UNO
(d) WTO
(e) Other than the given options

Q12. Which of the following is/are TRUE about the “Village Gram Bank Scheme”?
(a) The scheme is launched to provide safeguards against Starvation during the period of natural calamities or lean season
(b) The gram banks are set up in food scare areas like drought prone areas
(c) Village Panchayats who were running Village Grain Banks earlier are now not authorized to run
(d) Both (a) and (b)
(e) Other than the given options

Q13. Non-Agricultural Market Access (NAMA) word is related to which organization?
(a) WTO
(b) UNCTAD
(c) IMF
(d) World Bank
(e) NDB

Q14. SEBI is related to _________.
(a) Bank
(b) Government of India
(c) Share Market
(d) State Government
(e) Other than the given options

Q15. The National Planning Council (NPC) was formed on 3rd February ______ to ensure coordination of planning functions of different sectors, to determine national priorities, to provide advice on long term development policies and strategies, to ensure sustainable development of the nation and to ensure balanced and equitable development at provincial level.
(a) 1996
(b) 2992
(c) 2012
(d) 2009
(e) 2002









Solutions

1.D
2.A
3.D
4.A
5.C
6.A
7.C
8.C
9.D
10.D
11.C
12.A
13.A
14.C
15.D





5 Banking and SSC : Banking Awareness for NIACL Mains Q1. Refinance facility is provided by NABARD. Which institutions can avail this facility? (a) State cooperative banks (b) Regional rural ...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science