GK Trick

Quantitative Aptitude Questions for SBI PO Mains 2017

Q1. For admission in a graduation program in Delhi university, 90% of the candidates who appeared for the written test were males and the rest were females, 60% of the males and 80% of the females passed in the written test. What is the total number of students who appeared for the written test, if the total number of passed candidates was 1240 ?
(a) 2500
(b) 2000
(c) 2750
(d) 3500
(e) None of these

Q2. Three friends A, B and C started a venture with capitals in the ratio of 4 : 1 : 15. At the end of every quarter A halves his capital, while B doubles his capital and C leaves his capital untouched. This process is repeated till the end of the year. If at the end of the year B’s share of profit is Rs. 22,000, what is the total profit?
(a) 88,000
(b) 1,10,000
(c) 1,21,000
(d) 99,000
(e) None of these

Q3. One bag contains 5 white and 3 black balls and a second bag contains 2 white and 4 black balls. One ball is drawn from the first bag and placed unseen in the second bag. What is the probability that a ball now drawn from the second bag is black?
(a) 2/7
(b) 5/8
(c) 37/56
(d) 25/48
(e) None of these

Q4. The marked price of an article is 50% above cost price. When marked price is increased by 20% and selling price is increased by 20%. The profit doubles. If original marked price is Rs. 300, then original selling price is
(a) Rs. 200
(b) Rs. 250
(c) Rs. 240
(d) Rs. 275
(e) None of these

Q5. A publisher printed 2000 copies of a book at a cost of Rs. 70,000. He distributes 400 copies free as specimen copies. He gave 30% discount on marked price of each book which is Rs. 75. What is his gain or loss percent age?
(a) 20% gain
(b) 20% loss
(c) 10% loss
(d) 10% gain
(e) None of these

Directions (Q. 6-10): In each of the following number series one number is wrong and does not follow the pattern of the question. Find the wrong number in the series.

Q6. 1882 1885 1896 1929 1996 2127
(a) 1882
(b) 1885
(c) 1896
(d) 1929
(e) None of these

Q7. 2 4 20 140 1760
(a) 20
(b) 140
(c) 4
(d) 1760
(e) 2

Q8. 24 25 51 152 617 3086
(a) 25
(b) 152
(c) 51
(d) 617
(e) 3086

Q9. 40 10 5 3.75 3.25
(a) 40
(b) 10
(c) 5
(d) 3.75
(e) 3.25

Q10. 1131 1142 1175 1225 1307 1406
(a) 1142
(b) 1175
(c) 1225
(d) 1307
(e) 140










Solutions

1.B
2.C
3.B
4.B
5.A
6.D
7.B
8.B
9.E
10.C






5 Banking and SSC : Quantitative Aptitude Questions for SBI PO Mains 2017 Q1. For admission in a graduation program in Delhi university, 90% of the candidates who appeared for the written test were males and the r...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science