GK Trick

Banking Awareness Questions for Reserve Bank of India (RBI) Grade-B Exam

Q1. MUDRA is a financial institution has been set up by Government of India for development and refinancing micro-units’ enterprises. What is the meaning of "A" in MUDRA?
(a) Agency
(b) Association
(c) Assembly
(d) Agent
(e) Alert

Q2. MUDRA stands for-
(a) Micro Units Development & Refinance Agent
(b) Medium Units Development & Refinance Association
(c) Micro Units Department & Refinance Agency
(d) Micro Units Development & Refinance Agency
(e) Micro Unique Development & Refinance Assembly

Q3. The purpose of MUDRA is to provide funding to the non-corporate small business sector through various Last Mile Financial Institutions like-
(a) Banks
(b) NBFCs
(c) MFIs
(d) All of the above
(e) None of the above

Q4. MUDRA Bank, a Non-Banking Finance Company as MUDRA Ltd has been set up as a subsidiary of............?
(a) SIDBI
(b) IDBI
(c) RBI
(d) NABARD
(e) SBI

Q5. PMMY were launched on 08 April 2015 by the Prime Minister Narendra Modi. What is the full form of PMMY?
(a) Pradhan Manager MUDRA Yojana
(b) Pradhan Mantri MUDRA Yatra
(c) Pradhan Mantri MUDRA Yojana
(d) Pramukh Mantri MUDRA Yojana
(e) None of the above

Q6. MUDRA gives loan in how many categories?
(a) Two
(b) One
(c) Three
(d) Four
(e) Six

Q7. Which among the following is not a loan category of MUDRA bank?
(a) Shishu
(b) Arun
(c) Kishor
(d) Tarun
(e) None of the above

Q8. What is the financial limit Under MUDRA's Shishu scheme?
(a) Rs. 5, 00,000
(b) Rs. 50,000
(c) Rs. 1, 00,000
(d) Rs. 10,000
(e) Rs. 1, 50,000

Q9. What is the financial limit Under MUDRA's Kishor scheme?
(a) Rs. 50,000 to Rs. 10 lakh
(b) Rs. 50,000 to Rs. 3 lakh
(c) Rs. 50,000 to Rs. 1 lakh
(d) Rs. 50,000 to Rs. 2 lakh
(e) Rs. 50,000 to Rs. 5 lakh

Q10. What is the financial limit Under MUDRA's Tarun scheme?
(a) Rs. 40 lakh to Rs. 50 lakh
(b) Rs. 30 lakh to Rs. 40 lakh
(c) Rs. 20 lakh to Rs. 30 lakh
(d) Rs. 10 lakh to Rs. 20 lakh
(e) Rs. 5 lakh to Rs. 10 lakh











Solutions

1.A
2.D
3.D
4.A
5.C
6.C
7.B
8.B
9.E
10.E






5 Banking and SSC : Banking Awareness Questions for Reserve Bank of India (RBI) Grade-B Exam Q1. MUDRA is a financial institution has been set up by Government of India for development and refinancing micro-units’ enterprises. What ...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science