GK Trick

Banking Awareness for IBPS RRB

Q1. Which of the following is a correct statement?
(a) Normally no interest is paid on current deposit accounts
(b) Interest is paid on current  accounts at the same rate as term deposit accounts
(c) The rate of interest  on current  account  and savings account are the same
(d) No interest is paid on any deposit by the bank,
(e) Savings deposits are the same as current deposits

Q2. What do you understand by the term ‘Mortgage’?
(a) Sale of movable security in the event of default by the borrower
(b) Registration of charge with the Registrar of Companies
(c) Making the security of immovable property available as a cover for a home loan by the borrower
(d) Registration of charge with the Regional Transport Authority
(e) Returning of the security to borrower by the bank of receipt of full payment

Q3. Which of the following is NOT a source of funds of a commercial bank?
(a) Capital      
(b) Borrowings from RBI
(c) Call money
(d) Deposits
(e) Cash reserves with RBI

Q4. The Banking Ombudsman is-
(a) is in charge of bank loan for buses
(b) fixes the rates of interest for loans
(c) resolves complaints of customers
(d) issues licences for new bank branches
(e) is the head of all nationalized banks

Q5. “Scheduled bank” means a bank
(a) incorporated under the Companies Act, 1956,
(b) authorized to the Banking business,
(c) governed by the Banking Regulation Act, 1949,
(d) Included in the Second schedule to the Reserve Bank of India Act 1934
(e) None of the above

Q6. For filing and resolving customer complaints the banking Ombusdsman-
(a) charges a fee of 500/- ,
(b) does not charge any fee
(c) charges a fee of 1500/-
(d) charges a fee of 1000/-,
(e) None of the above

Q7. How many banks are presently associated  of State Bank of India?
(a) Eight  
(b) Seven
(c) Six  
(d) Five
(e) Four

Q8. To use smart  cards/ debit cards/ credit cards for the  purchase of an item or for payment of a service of a merchant’s  store, the card has to be swiped in a terminal known as:
(a) Point of Sale terminal
(b) Real time terminal
(c) Shopping  terminal
(d) All of the above,
(e) None of the above

Q9. A bank account in which a depositor can deposit his funds any number of times he likes and can also withdraw the same any number of times he/she wishes is called and normally no interest is paid on that account?
(a) Fixed deposit account
(b) Saving account
(c) Current Account
(d) Recurring account
(e) None of the above

Q10. Any note, which is wholly or partially, obliterated, shrunk, washed, altered or indecipherable is a/an
(a) Mutilated note
(b) Imperfect note
(c) Soiled note
(d) Mismatched note
(e) None of the above

Q11. Expand the term ALM as used in Banking/ Finance sector:
(a) Asset Liability Management
(b) Asset Liability Maturity
(c) Asset Liability Mismatch,    
(d) Asset Liability Manpower
(e) Asset Liability Maintenance

Q12. For repayment of loan availed from Banks/ NBFC we come across a term known as EMI.  What does it stand for?
(a) Equated Money index
(b) Easy Money Installment
(c) Equated Monthly Installment
(d) Equal Monthly Installment
(e) Equal Minimum Installment










Solutions

1.A
2.C
3.E
4.C
5.D
6.B
7.D
8.A
9.C
10.B
11.A
12.C


5 Banking and SSC : Banking Awareness for IBPS RRB Q1. Which of the following is a correct statement? (a) Normally no interest is paid on current deposit accounts (b) Interest is paid on c...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science