GK Trick

Banking Awareness for IBPS RRB

Q1. Refinance facility is provided by NABARD. Which institutions can avail this facility?
(a) State cooperative banks
(b) Regional rural banks
(c) Commercial bank
(d) All of the above
(e) None of the above

Q2. Kisan Credit Cards are an effective way of reaching out to the farmers by the banks. What assistance does the farmer receive in this way?
(a) Credit facility for crops etc against an approved limit
(b) Short-term credit facility against value of his crops
(c) Long-term credit is provided against his land holdings
(d) Loan is permissible against crops sold, but payment yet to be received by the farmer
(e) None of the above

Q3. Which of the following is true?
(a) NBFCs can accept deposits from the public
(b) NBFCs cannot offer deposit schemes to the public
(c) Deposits of NBFCs are insured with DICGC
(d) NBFCs can accept deposits from public if they are registered and permitted by RBI
(e) None of the above

Q4. Base rate is the rate below which no bank can allow their lending to anyone. Who sets-up this ‘Base rate’ for banks?
(a) Individual Banks’ Board
(b) Ministry of Commerce
(c) Ministry of Finance
(d) RBI
(e) Interest Rate Commission of India

Q5. The financial assistance of loans of Rs.10000 by bank to a small borrower will be called..........?
(a) business finance
(b) government finance
(c) micro finance
(d) small finance
(e) KYC finance

Q6. Which institution provides long run finance to industries?
(a) UTI
(b) LIC
(c) GIC
(d) IDBI
(e) All of the above

Q7. Which type of ATMs can be provided by NBFCs?
(a) Bank-owned ATMs
(b) WLAs
(c) BLAs
(d) All of the above
(e) None of the above

Q8. Letter of Credit is generally used for -
(a) International trade
(b) Domestic trade
(c) Foreign Exchange
(d) All of the above
(e) None of the above

Q9. Initially who provides Bill of Lading to whom?
(a) Seller to Carrier
(b) Carrier to Seller
(c) Carrier to Buyer
(d) Seller to Buyer
(e) None of the above

Q10. Which of the following is the most active segment of the money market in India?
(a) Call Money/Notice Money Market
(b) Repo/Reverse Repo
(c) Commercial Paper (CP)
(d) Certificate of Deposit (CD)
(e) None of the above

Q11. Working capital means?
(a) Cash-in hand and at bank
(b) Current assets
(c) Current liabilities and provisions
(d) Current assets minus current liabilities
(e) None of the above

Q12. “Window dressing” means?
(a) The modern way of decorating a branch office
(b) A decorative way of presenting the Balance Sheet and Profit and Loss Account of a bank at its annual general meeting
(c) Manipulation of accounts with a view not to give the share holders a true and fair view
(d) Is a strategy used by mutual fund and portfolio managers near the year or quarter end to improve the appearance of the portfolio/fund performance before presenting it to clients or shareholders
(e) None of the above

Q13. Which of the following cannot be endorsed?
(a) A fixed deposit receipt
(b) A bank draft
(c) A Promissory note
(d) A usance bill of exchange
(e) A cheque

Q14. Restrictive endorsement is one in which?
(a) Endorser endorses an instrument conditionally
(b) Endorser restricts the further transfer by the endorsee
(c) Endorser endorses in favour of endorsee for his particular work
(d) All of the above
(e) None of the above

Q15. Account payee crossing is an direction of the drawer to?
(a) To collecting banker
(b) To drawee banker
(c) To payee
(d) To all endorsees
(e) None of the above











Solutions

1.D
2.A
3.D
4.A
5.C
6.D
7.B
8.A
9.B
10.A
11.D
12.D
13.A
14.B
15.A







5 Banking and SSC : Banking Awareness for IBPS RRB Q1. Refinance facility is provided by NABARD. Which institutions can avail this facility? (a) State cooperative banks (b) Regional rural ...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science