GK Trick

Banking Awareness for NIACL Mains

Q1. Who is the first Governor of RBI?
(a) C.D.Deshmukh
(b) James Braid Taylor
(c) Osborne Smith
(d) Raghuram Rajan
(e) Other than the given options

Q2. Scheduled Banks of India are those banks, which are?
(a) Included in First Schedule of RBI Act, 1934
(b) Not included in First Schedule of RBI Act, 1934
(c) Included in Second Schedule of RBI Act, 1934
(d) Not included in Second Schedule of RBI Act, 1934
(e) Other than the given options

Q3. Which is not an Associate Bank of SBI?
(a) State Bank of Bikaner & Jaipur
(b) State Bank of Travancore
(c) State Bank of Mysore
(d) State Bank of Rajasthan
(e) Other than the given options

Q4. Which of the following bank is not a private sector bank in India?
(a) Federal Bank
(b) Yes Bank
(c) IndusInd Bank
(d) UCO Bank
(e) Other than the given options

Q5. Which private sector bank is recently merged with Kotak Mahindra Bank (KMB)?
(a) ING Vysya Bank
(b) Karur Vysya Bank
(c) Lakshmi Vilas Bank
(d) Jammu and Kashmir Bank
(e) Other than the given options

Q6. Currently, Which of the following combination has female CMDs or heads?
(a) HDFC, ICICI, Axis Bank
(b) ICICI, Axis Bank, Kotak Mahindra Bank
(c) Yes Bank, Kotak Mahindra Bank, SBI
(d) SBI, ICICI, Axis Bank
(e) Other than the given options

Q7. Which one of the following rates is not decided by RBI?
(a) Repo rate
(b) Base rate
(c) Bank rate
(d) Marginal Standing Facility (MSF) rate
(e) Other than the given options

Q8. Which of the following bank is generally not considered as Commercial bank?
(a) Public Sector Bank
(b) Private Sector Bank
(c) Development Bank
(d) Foreign Bank
(e) Other than the given options

Q9. Which of the followings are Development Banks of India?
(a) Industrial Finance Corporation of India (IFCI)
(b) State Finance Corporations (SFCs)
(c) Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
(d) All of the above
(e) Other than the given options

Q10. Which bank are Public Sector Banks of India?
(a) More than 50 % stake held by government
(b) 50 % stake held by government
(c) Less than 50 % stake held by government
(d) Less than 25 % stake held by government
(e) Other than the given options

Q11. Which two private sector banks have got license from RBI in 2014?
(a) Bandhan and Yes Bank
(b) Yes Bank and IDFC
(c) IDFC Bank and Bandhan Bank
(d) Axis Bank and ICICI
(e) Other than the given options

Q12. Who is conferred with the Central Banker of the Year Award (Global and Asia Pacific) for 2016 by The Banker, the Financial Times Group's monthly publication?
(a) Janet Yellen
(b) Raghuram Rajan
(c) Graeme Wheeler
(d) Mario Draghi
(e) Other than the given options

Q13. Open market operations, one of the measures taken by RBI in order to control credit expansion in the economy means?
(a) Sale or purchase of Govt. securities
(b) Issuance of different types of bonds
(c) Auction of gold
(d) All of the above
(e) Other than the given options

Q14. Which bank first introduced Automated Teller Machine (ATM) in India (1987)?
(a) SBI
(b) Punjab National Bank
(c) Federal Bank
(d) HSBC
(e) Other than the given options

Q15. Bank of Rajasthan was merged with which private sector bank?
(a) ICICI Bank
(b) Axis Bank
(c) HDFC Bank
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) Other than the given options










Solutions

1.C
2.C
3.D
4.D
5.A
6.D
7.B
8.C
9.C
10.A
11.C
12.B
13.A
14.D
15.A






5 Banking and SSC : Banking Awareness for NIACL Mains Q1. Who is the first Governor of RBI? (a) C.D.Deshmukh (b) James Braid Taylor (c) Osborne Smith (d) Raghuram Rajan (e) Other than the ...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science