GK Trick

General Banking Awareness

1. Where is NDB headquartered?
a) Beijing
b) Chengdu
c) Hong Kong
d) Shanghai

2. Who signs on 1 Rupee currency note?
a) Governor of RBI
b) Finance Secretary
c) Finance Minister
d) The President

3. Which country started first plastic notes?
a) Afghanistan
b) Argentina
c) Australia
d) Austria

4. Who regulate monetary policy?
a) IRDA
b) RBI
c) SEBI
d) SIDBI

5. Whose signature does Indian currency note bear?
a) Finance Minister
b) Finance Secretary
c) RBI Governor
d) The President

6. How many Deputy Governors are there in RBI?
a) 2
b) 4
c) 5
d) 10

7. What is the full form of TIBOR?
a) Tokyo Interbank Offered Rate
b) Tokyo-India Bureau Of Regulations
c) The Interbank Offered Rate
d) None

8. What is the full form of FCCB?
a) Foreign Currency Convertible Bond
b) Foreign Currency Convertible Bank
c) Foreign Currency Convertible Board
d) Foreign Convertible Currency Board

9. Which one of the following belongs to Bank Capitalization?
a) Basel II norms
b) Basel III norms
c) Basel I norms
d) Solvency II norms

10. What is the full form of CDS?
a) Call Detail Swap
b) Corporate Debt Swap
c) Credit Default Swap
d) None












Solutions

1.D
2.B
3.C
4.B
5.C
6.B
7.A
8.A
9.B
10.C







5 Banking and SSC : General Banking Awareness 1. Where is NDB headquartered? a) Beijing b) Chengdu c) Hong Kong d) Shanghai 2. Who signs on 1 Rupee currency note? a) Governor of ...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science