GK Trick

Banking Awareness for IBPS Clerk

Q1. External Commercial Borrowings (ECBs) form part of?
(a) Current Account
(b) Capital Account
(c) Either (a) or (b)
(d) Balance of Payments
(e) None of the above

Q2. FEMA provides that a person becomes a resident if he stays in India for ________ or more in the previous year.
(a) 180 days
(b) 181 days
(c) 182 days
(d) 183 days
(e) None of the above

Q3. Generally, the lead bank in a district is the bank which is?
(a) Having government business
(b) Having the largest deposits in the district
(c) Identified to coordinate implementation of the District Credit Plan
(d) All of the above
(e) None of the above

Q4. Government policy to raise income by additional taxes and allocation of expenditure is called?
(a) Expenditure policy 
(b) Monetary policy
(c) Income policy
(d) Fiscal policy
(e) None of the above

Q5. Head Office of the Asian Development Bank located in?
(a) Jakarta, Indonesia
(b) Manila, Philippines
(c) Nairobi, Kenya
(d) Tokyo, Japan
(e) None of the above

Q6. Certificate in respect of an SSI unit is given by?
(a) RBI
(b) Chamber of Commerce
(c) District Industries Centre
(d) All of the above
(e) None of the above

Q7. Closed Economy is one in which:
(a) only export takes place
(b) money supply is fully controlled
(c) deficit financing takes place
(d) neither export nor import takes place
(e) None of the above

Q8. Commercial Papers are secured by:
(a) floating charge on stocks
(b) unsecured loans
(c) fixed assets
(d) book-debts
(e) None of the above

Q9. Concept of “Service Area Approach” was recommended by:
(a) R. V. Gupta
(b) A. D. Gorawala
(c) Dr. P. D. Ojha Committee
(d) Dr. Kalia
(e) None of the above

Q10. Credit Exposure does not include:
(a) Bridge Loans
(b) Working Capital Demand Loan
(c) Shares of the company underwritten by the bank
(d) Advances against the Bank’s fixed deposits granted to a company
(e) None of the above

Q11. Mutual Funds are required to be registered with-
(a) AMFI
(b) SEBI
(c) IBA
(d) RBI
(e) None of the above

Q12. In respect of “Door Step Banking”, RBI has issued directives under the provisions of?
(a) Reserve Bank of India Act, 1934
(b) Negotiable Instruments Act, 1881
(c) Banking Regulation Act, 1949
(d) Shops and Establishments Act
(e) None of the above

Q13. ISO 14000 deals with quality standard for?
(a) Environmental Management
(b) Technology Management
(c) Knowledge Management
(d) Information Management
(e) None of the above 

Q14. Legal heirs of a deceased customer approaches the bank with a copy of the Will left by the deceased and request for payment of the deposit standing in the name of the deceased depositor. Bank should-
(a) obtain a probated Will and pay the amount to the legal heir
(b) obtain the Will and pay the amount to the legal heir
(c) both (a) and (b)
(d) Either (a) or (b)
(e) None of the above 

Q15. Loans against Shares/Debentures can be sanctioned against the security of?
(a) Preference Share and Covertible debentures
(b) fully paid Equity Shares and debentures in demat form
(c) all shares and debentures in physical form
(d) only Preference Share and partly paid debentures
(e) None of the above















Solutions

1.B
2.C
3.C
4.D
5.B
6.C
7.D
8.B
9.A
10.D
11.B
12.C
13.A
14.A
15.B








5 Banking and SSC : Banking Awareness for IBPS Clerk Q1. External Commercial Borrowings (ECBs) form part of? (a) Current Account (b) Capital Account (c) Either (a) or (b) (d) Balance ...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science