GK Trick

Banking G.K.

1. In which year was the Imperial Bank of India rechristened as State Bank of India?
a.1955
b.1955
c.1962
d.1965

2. Banking in India is controlled by :
a.Reserve Bank of India
b.Union Finance Commission
c.Union Ministry of Finance
d.Union Ministry of Commerce

3. The Imperial Bank of India, after its nationalization came to be known as
a.Reserve Bank of India
b.State Bank of India
c.United Bank of India
d.Indian Overseas Bank

4. Regional Rural Banks are sponsored by
a.Nationalised Commercial Bank
b.Reserve Bank of India
c.State Bank of India
d.Government of India

5. Which is the country’s third largest private sector lender whose name has been officially changed to the Axis Bank ltd. ?
a.HDFC Bank
b.Lord Krishna Bank
c.Centurion Bank
d.UTI Bank

6.In which year was the Reserve Bank of India established ?
a.1935
b.1947
c.1949
d.1952

7. Expand the term LIBOR as used in financial banking sectors?
a.Local Indian Bank Offered Rate
b.London-India Bureau Of Regulations
c.Liberal International Bank Official Ratio
d.London Inter Bank Offered Rate

8. Which of the following is the apex institution which handles refinance for agriculture and rural development in India?
a.RBI
b.SIDBI
c.NABARD
d.SEBI

9. In which denomination were India's first bimetallic coins issued in the year 2009?
a.Rs. 100
b.Rs. 5
c.Rs. 10
d.Re. 1

10. Which of the following is not the function of the Reserve Bank of India ?
a.Acting as banker to the Government
b.Keeping of Foreign Exchange Reserve
c.Issuing of one rupee notes and coins
d.Regulating credit in the country











Solutions

1.A
2.A
3.B
4.A
5.D
6.A
7.D
8.C
9.C
10.C









5 Banking and SSC : Banking G.K. 1. In which year was the Imperial Bank of India rechristened as State Bank of India? a.1955 b.1955 c.1962 d.1965 2. Banking in India ...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science