GK Trick

Banking Awareness for IBPS RRB

Q1. Small Coins are -
(a) Coins with denominations of Re. 1
(b) Coins with denominations of more than Re. 1
(c) Coins with denominations of less that Re. 1
(d) All of the above
(e) None of the above

Q2. Which of the following is a Money Market Instrument?
(a) Call Money
(b) T-Bills
(c) Collateralized Borrowing and Lending Obligations (CBLO)
(d) All are Money Market Instruments
(e) None of the above

Q3. Repo borrowings by commercial banks from RBI generally have a tenure of -
(a) 1 day to 30 days
(b) 1 day to 90 days
(c) 1 day to 180 days
(d) 1 day to 365 days
(e) None of the above

Q4. Which of the following instrument can be issued by any corporate?
(a) Certificate of Deposits (CDs)
(b) Commercial Papers (CPs)
(c) Inter-Corporate Deposits (ICDs)
(d) Gilt-edged securities
(e) None of the above

Q5. Which financial entities can issue Certificate of Deposits (CDs)?
(a) Scheduled Commercial Banks, excluding RRBs
(b) Financial Institutions permitted by RBI
(c) Both (a) and (b)
(d) BSNL
(e) None of the above

Q6. (The figures in this questions are imaginary). We suppose that Cash Reserve Ratio (CRR) in country’s economy is 10%. The banking system wish a cash deposits of Rs. 1000 Crore, creates total deposits of Rs. 10,000 Crores. The Reserve Bank wishes that bank should create more deposits. Which among the following step will be taken by the Reserve Bank?
(a) It will lower the Cash Reserve Ratio
(b) It will raise the Cash Reserve Ratio
(c) It will increase the Margin Requirements
(d) It will start selling Government Securities
(e) None of the above

Q7. Many a times we read in the newspapers that RBI takes certain steps to curb the menace of Inflation. In this context, which among the following will not help RBI in controlling the inflation in the country?
(a) An increase in the Bank Rate
(b) An increase in the Reserve Ratio Requirements
(c) A purchase of securities in the open market
(d) Rationing of the credit
(e) None of the above

Q8. We suppose that Reserve Bank of India would like to increase the cash Reserves of the commercial banks. Which among the following would be most appropriate action of the RBI to achieve this aim?
(a) RBI would release gold form its reserves
(b) RBI would raise the reserve ratio
(c) RBI would buy the bonds in the open market
(d) RBI will stop the transactions which involve the bills of exchange
(e) None of the above

Q9. Commercial banks are the largest category of financial intermediaries; others include?
(a) Life-insurance companies
(b) Pension funds
(c) Savings and loan institutions
(d) All of the above
(e) None of the above

Q10. In India nation income is estimated by?
(a) Finance Commission
(b) Central Statistical Organisation
(c) Planning Commission
(d) Finance Ministry
(e) None of the above

Q11. Proposals for setting up of new banks are under active consideration. Which organisation gives the permission?
(a) RBI
(b) Indian Banks Association
(c) Finance Ministry
(d) Cabinet Committee on Economic Affairs
(e) None of the above

Q12. Which of the following rates is decided by the market conditions and not by RBI?
(a) Bank rate
(b) SLR
(c) CRR
(d) Inflation rate
(e) None of the above

Q13. An average citizen cannot open a Savings account in which of the following?
(a) Commercial bank
(b) Post office
(c) Co-operative bank
(d) RBI
(e) None of the above

Q14. As per the existing policy, the Cash Reserve Ratio (CRR) of scheduled banks is fixed at a certain percentage of their NDTL. What is full form of NDTL?
(a) New Demand and Tenure Liabilities
(b) Net Demand and Time Liabilities
(c) National Deposits and Total Liquidity
(d) Net Duration and Total Liquidity
(e) New Deposits and Term Liquidity

Q15. Which of the following rates signals the RBI’s long-term outlook on interest rates?
(a) Repo rate
(b) Reverse repo rate
(c) Bank rate
(d) SLR
(e) CRR












Solutions

1.C
2.B
3.B
4.C
5.C
6.A
7.C
8.C
9.D
10.B
11.A
12.D
13.D
14.B
15.C






5 Banking and SSC : Banking Awareness for IBPS RRB Q1. Small Coins are - (a) Coins with denominations of Re. 1 (b) Coins with denominations of more than Re. 1 (c) Coins with denominations...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science