GK Trick

General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam

Q1. India is all set to become the 69th member of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). Who is the President of EBRD?
(a) Gavin Anderson
(b) Alistair Clark
(c) Suma Chakrabarti
(d) Joseph B. Eichenberger
(e) Nigel Kerby

Q2. Name the country that has become India’s biggest crude oil supplier in the financial year 2017-18.
(a) Saudi Arabia
(b) Iraq
(c) Iran
(d) The UAE
(e) Kuwait

Q3. Name the city that has become the first state to enact its own net-neutrality requirements after U.S. regulators repealed Obama-era rules designed to keep the internet an even playing field.
(a) New York
(b) Florida
(c) California
(d) Washington
(e) Texas

Q4. Name the company that has inked its first renewable energy deal in India for powering its new facility in Bengaluru.
(a) Microsoft
(b) Google
(c) Genpact
(d) Infosys
(e) TCS

Q5. What is the meaning of GVA?
(a) Gross Van Added
(b) Gross Value Added
(c) General Value Added
(d) Gross Value Agency
(e) Gross Value Adjust

Q6. It was pointed out that the ROSL has increased exports of readymade garments (man-made fibers) by about 16 percent but not of others. What is the meaning of "L" in ROSL?
(a) Least
(b) Level
(c) Levies
(d) Labour
(e) Lease

Q7. According to Economic Survey 2017-18, which states has the greatest number of GST registrants?
(a) Maharashtra, Madhya Pradesh, Tamil Nadu and Gujarat
(b) Telangana, Uttar Pradesh, Tamil Nadu and Gujarat
(c) Maharashtra, Uttar Pradesh, West Bengal and Gujarat
(d) Maharashtra, Uttar Pradesh, Tamil Nadu and Gujarat
(e) Maharashtra, Uttar Pradesh, Tamil Nadu and Haryana

Q8. Union Minister for Road Transport & Highways Nitin Gadkari has announced that soon there will be no human interface in granting driving licenses to heavy vehicle drivers in the country. For this he has launched an app named ______________.
(a) Navyug Yatra App
(b) Mangal Yatra App
(c) Shubh Yatra App
(d) None of the given options is true
(e) Sukhad Yatra App

Q9. International Women’s Day is a worldwide event which is celebrated on __________ to mark the achievements of women everywhere.
(a) 06 March
(b) 16 March
(c) 08 March
(d) 10 March
(e) 02 March

Q10. Name the Architect who has become the first Indian to win the Pritzker Prize, the highest award in architecture.
(a) Laurie Baker
(b) Balkrishna Vithaldas Doshi
(c) Raj Rewal
(d) Charles Correa
(e) Hafeez Contractor

Q11. The headquarters of the Animal Welfare Board of India (AWBI) has been shifted from Tamil Nadu to ___________ for "better coordination" between the environment ministry and the board.
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Madhya Pradesh
(d) Uttar Pradesh
(e) Haryana

Q12. The National Sports Day of India is dedicated to the legendary hockey player Dhyan Chand on?
(a) 15th August
(b) 05th September
(c) 10th December
(d) 24th October
(e) 29th August

Q13. Vijaya Bank is a medium-sized Public Sector Bank with presence across India. It is one of the nationalized banks in India. What is the tagline of Vijaya Bank?
(a) The Name you can bank upon
(b) Tradition of trust
(c) A friend you can bank upon
(d) The Banker to Every Indian
(e) None of the given options is true

Q14. North Korea, officially the Democratic People's Republic of Korea, is a country in East Asia, in the northern part of the Korean Peninsula. What is the capital of North Korea?
(a) Seoul
(b) Beijing
(c) Bangkok
(d) Tokyo
(e) Pyongyang

Q15. The Fourth India-Europe 29 Business Forum was held recently in ______________.
(a) Bengaluru
(b) London
(c) Durham
(d) New Delhi
(e) Birmingham









SOLUTIONS

1.C
2.B
3.D
4.A
5.B
6.C
7.D
8.E
9.C
10.B
11.E
12.E
13.C
14.E
15.D

5 Banking and SSC : General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam Q1. India is all set to become the 69th member of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). Who is the President of EBRD...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science