GK Trick

Reasoning Quiz for SBI PO Prelims 2018

Directions (1-5): Study the following information and answer the following questions.

Eight persons are living in an apartment having eight floors. i.e 1-8 bottom to top. There are eight entrepreneurs living with eight leading businessmen of the country. Only one entrepreneur and one businessman stay on one floor. The names of the eight entrepreneurs are A, B, C, D, E, F, G and H - not necessarily in the same order. The name of the eight businessmen are P, Q, R, S, T, U, V and W.

(i) B is staying on an even-numbered floor and S is staying on the first floor
(ii) There are two persons staying between the floors on which G and E live.
(iii) D is staying on the topmost floor with R.
(iv) Q is staying on the floor exactly below the floor of W but not with C. P is staying exactly between the floors of V and T.
(v) G is staying on the third floor.
(vi) H is staying on an even-numbered floor and A is staying on an odd-numbered floor but not on the first floor.
(vii) V is staying on the fourth floor but H is not staying with him.
(viii) T is staying on the second floor.
(ix) U and A are not staying on the fifth floor.
(x) W is staying with E on floor number sixth.

Q1. who among the following entrepreneur is staying on the first floor?
(a) G
(b) D
(c) C
(d) B
(e) F

Q2. H is staying on which of the following floor?
(a) Second
(b) First
(c) Filth
(d) Sixth
(e) Fourth

Q3. On which of the following floor is W staying?
(a) Sixth      
(b) Fifth
(c) Seven
(d) Ninth
(e) Eighth

Q4. Which of the following combinations of entrepreneur and businessmen is not matched correctly?
(a) T - H
(b) Q - G
(c) V - B
(d) U - A
(e) None of these

Q5. Who are the two persons staying between the floors of E and G?
(a) F and H         
(b) B and C
(c) E and G
(d) F and B
(e) F and G

Directions (6-10): Study the information carefully and answer the questions given below.



Q11. In a family, there are six members A, B, C, D, E and F. A and B are a married couple, A being the male member. D is the only son of C, who is the brother of A. E is the sister of D. B is the daughter-in-law of F, whose husband has died. How is E related to C? 
(a) Sister
(b) Daughter
(c) Cousin
(d) Mother
(e) None of these.

Q12. All the six members of a family A, B, C, D, E and F are travelling together. B is the son of C but C is not the mother of B. A  and C are a married couple. E is the brother of C. D is the daughter of A. F is the brother of B.  Who is the mother of B? 
(a) D
(b) F
(c) B
(d) A
(e) None of these.

Q13. A family consists of six members P, Q, R, X, Y and Z. Q is the son of R but R is not mother of Q. P and R  are a married couple. Y is the brother of R. X is the daughter of P. Z is the brother of P. How many children does P have?  
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) None of these.

Q14. P starts running in west direction and after some distance she turns to her left and cover some distance. After this she took a left turn and then again left turn and run some distance. After that she took a right turn and finally a left turn. Now in which direction she is running.
(a) North
(b) South
(c) East
(d) West
(e) None of these

Q15. Two Person P and Q are separated by a distance of 20 meter in west –east direction respectively. Now P and Q start walking in north and south direction respectively and walked for 5 meter. Now P and Q took a right turn and walked 10m each. Now P and Q took left turn and after walking 5 meter both of them stopped. Find the distance between them
(a) 15
(b) 25
(c) 30
(d) 35
(e) None of these.










SOLUTIONS

1.C
2.A
3.A
4.B
5.D
6.D
7.B
8.B
9.C
10.D
11.B
12.D
13.B
14.A
15.E


5 Banking and SSC : Reasoning Quiz for SBI PO Prelims 2018 Directions (1-5): Study the following information and answer the following questions. Eight persons are living in an apartment having ...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science