GK Trick

Quantitative Aptitude for NABARD Grade-A Exam 2018


Q2. What is the difference between average no. of female students from UP, MP and Delhi together and total no. of female students from Gujrat and Maharashtra together? 
(a) 470
(b) 32
(c) 740
(d) 840
(e) 720

Q3. If 50/3% students of Maharashtra were kept in waiting list and 20/3% students of Gujrat were kept in waiting list then what is the ratio of waiting list students from Gujrat to the no. of waiting list students from Maharashtra? 
(a) 3 : 2
(b) 2 : 3
(c) 3 : 1
(d) 1 : 3
(e) 1 : 4

Q4. If 50% students from UP who got selected come under OBC (NCL) category in which 40% students are female then total no. of female students from UP other than OBC (NCL) category is: 
(a) 84
(b) 48
(c) 64
(d) 54
(e) 94

Q5. What is the total no. of female students from all the states together who got selection in IBPS PO? 
(a) 3200
(b) 5200
(c) 3960
(d) 4250
(e) 4400

Q6. There are three pipes connected with a tank. The first pipe can fill 1/2 part of the tank in 1 hours, second pipe can fill 1/3 part of the tank in 1 hour. Third pipe is connected to empty the tank. After opening all the three pipes, 7/12 part of the tank can be filled in 1 hour, then how long will third pipe take to empty the full tank? 
(a) 3 hours
(b) 4 hours
(c) 5 hours
(d) 6 hours
(e) 8 hours

Q7. Two trains start at the same time from points x and y towards each other and after crossing, they take 9 hours and 4 hours in reaching points y and x, respectively. Find the ratio of speeds of the 1st train to that of the 2nd train. 
(a) 2 : 3
(b) 3 : 2
(c) 2 : 5
(d) 5 : 3
(e) 5 : 7

Q8. The average temperature of Delhi for four day in a particular month is 48°C. If the average temperature of second and third days is 34°C and the ratio of the temperatures of first and fourth days is 9 : 11, then find out the temperature of first and fourth days. 
(a) 45.5°C, 49.9°C
(b) 32.4°C, 39.8°C
(c) 55.8°C, 68.2°C
(d) 52.4°C, 46.8°C
(e) None of these

Q9. 4 L are drawn from a container full of milk and then is filled with water. This operation is performed three more times. The ratio of the quantity of milk left in the container and that of water is 16 : 65. How much milk did the container hold initially? 
(a) 24 L
(b) 12 L
(c) 15 L
(d) 25 L
(e) 30 L

 Q10. How many five-letters containing 2 vowels and 3 consonants can be formed using the letters of the word EQUALITY so that 2 vowels occur together? 
(a) 1260
(b) 1000
(c) 1150
(d) 1152
(e) 1252

Directions (11-15): In the following number series one term does not follow the usual pattern. Find that term.

Q11. 7, 10, 17, 27, 44, 71, 116, 186
(a) 27
(b) 44
(c) 71
(d) 116
(e) 186

Q12. 12, 24, 72, 288, 1440, 8645, 60480
(a) 12
(b) 288
(c) 1440
(d) 8645
(e) 60480

Q13. 2, 8, 18, 32, 50, 72, 99
(a) 2
(b) 18
(c) 50
(d) 72
(e) 99

Q14. 5, 6, 14, 43, 184, 925
(a) 43
(b) 6
(c) 184
(d) 14
(e) 925

Q15. 10, 25, 55, 135, 235, 475, 955
(a) 55
(b) 135
(c) 235
(d) 475
(e) 955













SOLUTIONS

1.B
2.C
3.D
4.A
5.C
6.B
7.A
8.C
9.B
10.D
11.D
12.D
13.E
14.A
15.B

5 Banking and SSC : Quantitative Aptitude for NABARD Grade-A Exam 2018 Q2. What is the difference between average no. of female students from UP, MP and Delhi together and total no. of female students from Gu...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science