GK Trick

Current Affairs Questions

Q1. Name the Indian animation pioneer and multiple National Award winner who had passed away recently.
(a) Bhimsain Khurana
(b) Pandit Sankatha Joshi
(c) Premanand Agnihotri
(d) Jakir Khan
(e) Sumit Anand

Q2. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved a restructured _________________ scheme aimed at making rural local bodies self-sustainable, financially stable and more efficient.
(a) Sarva Shiksha Abhiyan
(b) Total Sanitation Campaign
(c) National Rural Health Mission
(d) Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan
(e) National Translation Mission

Q3. The World Earth Day (WED) is celebrated every year on _____________ not only to spread awareness of the need for conservation but also to take action to protect the environment.
(a) 20 April
(b) 18 April
(c) 15 April
(d) 22 April
(e) 10 April

Q4. Finance Ministers and Central Bank Governors from G20, the Group of 20 economies, have agreed to aim for economic growth by promoting trade. The agreement was signed in the 2 day meeting at _____________.
(a) Paris
(b) New York
(c) Washington DC
(d) Geneva
(e) Jakarta

Q5. Bolivian Foreign Minister Fernando Huanacuni has recently announced that six countries had decided to temporarily leave the Union of South American Nations (UNASUR). Which among the following is not among those 6 countries?
(a) Argentina
(b) Brazil
(c) Chile
(d) Uruguay
(e) Colombia

Q6. World Book and Copyright Day is celebrated globally this year on _____________ to provide the people with many ideas and plans to make them aware of the situation and condition in the World.
(a) 21 April
(b) 23 April
(c) 14 April
(d) 18 April
(e) 03 April

Q7. Name the company that has created the history as the market capitalization of the company has hit the 100 billion dollar mark, making it the first Indian company to achieve the mark.
(a) Tata Consultancy Services
(b) HDFC Bank Ltd.
(c) Microsoft
(d) WIPRO
(e) Mahindra & Mahindra

Q8. The 8th South Asian Judo Championship was held in ______________.
(a) Bangladesh
(b) India
(c) Sri Lanka
(d) Afghanistan
(e) Nepal

Q9.  What is the World Book Capital for World Book and Copyright Day 2018?
(a) Ankara, Turkey
(b) Sofia, Bulgaria
(c) Athens, Greece
(d) Paris, France
(e) New Delhi, India

Q10. What is the theme for the World Earth Day 2018?
(a) Plastic Management
(b) End Plastic Pollution
(c) World for Sustainable Development
(d) Our World, Our Responsibility
(e) Save Earth for Our Future












SOLUTIONS

1.A
2.D
3.D
4.C
5.D
6.B
7.A
8.E
9.C
10.B

5 Banking and SSC : Current Affairs Questions Q1. Name the Indian animation pioneer and multiple National Award winner who had passed away recently. (a) Bhimsain Khurana (b) Pandit Sa...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science