GK Trick

Current Affairs Quiz For Bank Exams

Q1. On the first day of competitions at the Gold Coast Commonwealth Games 2018, P Gururaja won the Silver Medal. He is related with which of the following sports?
(a) Archery
(b) Shooting
(c) Weightlifting
(d) Table Tennis
(e) Boxing

Q2. TO which of the following country the External Affairs Minister Sushma Swaraj has begun her three-day visit to participate in the Mid-Term Ministerial Meeting of the Non-Aligned Movement (NAM)?
(a) Iraq
(b) Oman
(c) Serbia
(d) Azerbaijan
(e) Afghanistan

Q3. The Union has recently given its approval to the Protection of Human Rights (Amendments) Bill, 2018 for better protection and promotion of human rights in the country. Which among the following is the feature of this Bill?
(a) It proposes to include “National Commission for Protection of Child Rights” as deemed Member of the Commission;
(b) It proposes to add a woman Member in the composition of the Commission;
(c) It proposes to enlarge the scope of eligibility and scope of selection of Chairperson, National Human Rights Commission as well as the State Human Rights Commission; and
(d) It proposes to incorporate a mechanism to look after the cases of human rights violation in the Union Territories.
(a) Only (a)
(b) Both (a) and (b)
(c) Only (a), (b), and (c)
(d) None of the above
(e) All of the above

Q4. Name the Weightlifter and current world champion who has clinched India’s first gold medal of the 2018 Commonwealth Games
(a) Mirabai Chanu
(b) Sanjita Chanu
(c) Sushil Kumar
(d) Nandini Devi
(e) Dimple Kaur

Q5. Ilham Aliyev is the present President of which of the following country?
(a) Afghanistan
(b) Suva
(c) Kuwait
(d) Azerbaijan
(e) Oman

Q6. The RBI has recently released its first bimonthly policy for 2018-19. India’s real gross domestic product (GDP) growth marginally upward to _____________ in the first advance estimates.
(a) 6.5%
(b) 6.6%
(c) 6.7%
(d) 6.8%
(e) 6.9%

Q7. With the help of which of the following country, Turkey has recently started building its 1st nuclear power plant in Mersin province?
(a) France
(b) China
(c) Russia
(d) The USA
(e) India

Q8. Name the Assam Health and Education Minister who was unanimously elected the Badminton Association of India (BAI) President during its annual general body meeting in Goa.
(a) Himanta Biswa Sarma
(b) Ajay Kumar Singhania
(c) Chanan Hemantha
(d) Akhilesh Das Gupta
(e) Bhujbal Das

Q9. Belgrade is the capital city of _______________.
(a) Croatia
(b) Serbia
(c) Nigeria
(d) Kosovo
(e) Hungary

Q10. The Cabinet has recently approved Cooperation Arrangement between India and ________________ for cooperation in the field of food safety and related areas.
(a) Canada
(b) Afghanistan
(c) Pakistan
(d) Bangladesh
(e) Nepal

Q11. Name the IFS officer who has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Serbia.
(a) Anand Bannerjee
(b) Vinay Pathak
(c) Kamal Pushpa
(d) Subrata Bhattacharjee
(e) Narayan Tripathi

Q12. Name the e-commerce company that has forged a strategic partnership with online travel company MakeMyTrip to offer travel services on its platform.
(a) Amazon
(b) e-bay
(c) Big Basket
(d) Myntra
(e) Flipkart

Q13. SBI Life Insurance has appointed ______________ as its new Managing Director and CEO. 
(a) Arijit Basu
(b) Atul Agnihotri
(c) Jubeen Garg
(d) Sanjeev Nautiyal
(e) Shikhar Malik

Q14. In which of the following city the 18th NAM Ministerial Conference will be held?
(a) Baku
(b) New Delhi
(c) Pune
(d) Manila
(e) Paris

Q15.  The Cabinet has recently apprised of MoU between India and _____________ to foster cross-border partnerships focused on research excellence and industry-academic collaboration.
(a) Serbia
(b) The Netherlands
(c) Canada
(d) Mauritius
(e) Switzerland












SOLUTIONS

1.C
2.D
3.E
4.A
5.D
6.B
7.C
8.A
9.B
10.B
11.D
12.E
13.D
14.A
15.C


5 Banking and SSC : Current Affairs Quiz For Bank Exams Q1. On the first day of competitions at the Gold Coast Commonwealth Games 2018, P Gururaja won the Silver Medal. He is related with which ...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science