GK Trick

General Awareness Questions for NICL AO Mains 2017

Q1. Prime Minister Narendra Modi has emerged as the most followed world leader on photo-sharing app Instagram with a whopping 6.9 million followers. Who was on second position in the list?
(a) Vladimir Putin
(b) Donald Trump
(c) Xi Jinping
(d) Kim Jong-un
(e) David Camero

Q2. United Nation (UN) chief Antonio Guterres has named ___________ as the new administrator of the United Nations Development Programme, recently.
(a) Achim Steiner
(b) Suchetha Desai
(c) Frank Mushyo
(d) Jeremiah Mamabolo
(e) David Beasley

Q3. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has recently given its approval for the listing of how many Central Public Sector Enterprises (CPSEs) on stock exchanges?
(a) 9
(b) 14
(c) 11
(d) 17
(e) 15

Q4. Name the author of blockbuster novel 'The Underground Railroad' who has recently won the Pulitzer Prize for fiction.
(a) Jane Austen
(b) Colson Whitehead
(c) Shankha Ghosh
(d) Svetlana Alexievich
(e) Marlon James

Q5. Which is an interest-free period that is to be given by a creditor to debtor?
(a) Fixed Period
(b) Preset Period
(c) Grace Period
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

Q6. ________ is a cheque rather an amount of cheque, which is above the balance available in the account of the payer.
(a) Travellers cheque
(b) Multicity Cheque
(c) Mutilated Cheque
(d) Over Draft
(e) Bad Debts

Q7. A cheque for a fixed amount that may be cashed or used in payment abroad after endorsement by the holder’s signature is known as ___________
(a) Travellers cheque
(b) Multicity Cheque
(c) Mutilated Cheque
(d) Crossed Cheque
(e) None of the given options is true

Q8. India and Prime Minister of which country have started a partnership aimed at increasing cooperation in sports, in the presence of batting legend Sachin Tendulkar?
(a) Bangladesh
(b) Myanmar
(c) Germany
(d) Australia
(e) Malaysia

Q9. What was the name of India's first ever micro-drama festival that was held recently in New Delhi.
(a) Thespis
(b) Taapsi
(c) Ankulrama
(d) Thanes Hare
(e) Mospesis

Q10. Name the person who has been recently appointed as the new MD and CEO of Karnataka Bank Ltd.
(a) Kailash Krishnamurthy
(b) M Venkataraman
(c) R Vimal Shankar
(d) B P Malhotra
(e) M M Subrahmanya

Q11. Haldia Port has topped the List in the First-Ever Ranking of Ports on Sanitation Parameters in the exercise that was undertaken during the ‘Swachhta Pakhwada’ (in March 2017). Haldia Port is situated in _____________.
(a) Chennai
(b) West Bengal
(c) Odisha
(d) Goa
(e) Maharashtra

Q12. Who is the present governor of West Bengal?
(a) Keshari Nath Tripathi
(b) Shriniwas Dadasaheb Patil
(c) Chennamaneni Vidyasagar Rao
(d) Padmanabha Balakrishna Acharya
(e) Tathagata Roy

Q13. Who is current Union Tribal Affairs Minister in Narendra Modi government?
(a) Narendra Singh Tomar
(b) Kalraj Mishra
(c) Jual Oram
(d) Prakash Javadekar
(e) Harsimrat Kaur Badal

Q14. Silent Valley National Park is situated in which of the following Indian state?
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Assam
(e) Meghalaya

Q15. Which of the following is not a measure of the Risk Management in Banks?
(a) CRR
(b) RTGS
(c) SLR
(d) Deposit Insurance
(e) None of the given options is true












Solutions

1.B
2.A
3.C
4.B
5.C
6.D
7.A
8.D
9.A
10.E
11.B
12.A
13.C
14.B
15.B



5 Banking and SSC : General Awareness Questions for NICL AO Mains 2017 Q1. Prime Minister Narendra Modi has emerged as the most followed world leader on photo-sharing app Instagram with a whopping 6.9 million f...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science