GK Trick

Current Affairs Questions for SBI PO Mains

Q1. India has signed a loan agreement of 36 million dollars with the World Bank for Public Financial Management Capacity Building Program of which of the following Indian states?
(a) Jammu & Kashmir
(b) Himachal Pradesh
(c) New Delhi
(d) Arunachal Pradesh
(e) Haryana

Q2. The Prime Minister Narendra Modi has signed seven agreements with Spain to strengthen bilateral cooperation to fight against terrorism after the visit from Germany. Who is the current Prime Minister of Spain?
(a) Juan Alvarez
(b) Juan Carlos
(c) Francisco Franco
(d) Mariano Rajoy
(e) Diego Martinez Barrio

Q3. World Milk Day is observed around the globe on ___________.
(a) 31 May
(b) 30 May
(c) 1 June
(d) 2 June
(e) 4 June

Q4. India's Gross Domestic Product (GDP) grew at what percent during the January-March quarter of 2017, according to government data?
(a) 6.4%
(b) 6.3%
(c) 6.2%
(d) 6.1%
(e) 6.0%

Q5. To attract more passengers to buy online train tickets, Indian Railways has introduced a new service called ___________________.
(a) Buy Now, Pay Later
(b) Instant Payment
(c) Cash on Delivery
(d) Payment on Demand
(e) Buying at will

Q6. Name the Union Minister who has recently inaugurated a grid-connected solar power plant of 16 MW capacity at the Ordinance Factory in Telangana’s Medak district.
(a) Rajnath Singh
(b) Bandaru Dattatreya
(c) Arun Jaitley
(d) Dharmendra Pradhan
(e) Suresh Prabhu

Q7. Which of the following Police has recently launched patrolling on bicycle to improve policing in congested localities in the city?
(a) Delhi Police
(b) Mumbai Police
(c) UP Police
(d) Pune Police
(e) Chennai Police

Q8. Name the Economic Affairs Secretary who has recently announced his retirement as the Corporate Affairs Secretary.
(a) Sandeep Jijodia
(b) Avinash Chander
(c) Shaktikanta Das
(d) Ravindra Singh
(e) Vijayalakshmy K. Gupta

Q9. Economic Affairs Secretary has recently announced his retirement as the Corporate Affairs Secretary. He is replaced by ______________.
(a) Prabhu Dayal Meena
(b) R.K. Mathur
(c) Shailesh Nayak
(d) Tapan Ray
(e) Pankaj Jain

Q10. Who is the current President of Switzerland-headquartered World Health Organization?
(a) Tedros Adhanom Ghebreyesus
(b) Margaret Chan
(c) Takehiko Nakao
(d) Jim Yong Kim
(e) None of the given option is true

Q11. Name the public lender who has signed a $100 million loan with Asian Development Bank (ADB) that will finance large solar rooftop systems on industrial and commercial buildings throughout India.
(a) State Bank of India
(b) Allahabad Bank
(c) Punjab National Bank
(d) UCO Bank
(e) Union Bank

Q12. Name the country that will become first in the world to have all government-owned ports running on solar and wind energy.
(a) India
(b) Portugal
(c) USA
(d) China
(e) Singapore

Q13. Name the cricketer who has become the first Indian Women cricketer to play in Kia Super League, the England T20 League.
(a) Mithali Raj
(b) Harmanpreet Kaur
(c) Anjum Chopra
(d) Shikha Pandey
(e) Ekta Bisht

Q14. The RBI will soon put into circulation currency notes in one rupee denomination. The new notes printed by the Government of India will bear the signature of _______________.
(a) Tapan Ray
(b) Manohar Kant
(c) Shaktikanta Das
(d) Swapnil Singh
(e) Murari Jha

Q15. Who is the present MD and CEO of Punjab National Bank?
(a) Usha Ananthasubramanian
(b) Chanda Kocchar
(c) Melwyn Rego
(d) Sunil Mehta
(e) None of the given options is true











Solutions

1.B
2.D
3.C
4.D
5.A
6.C
7.A
8.C
9.D
10.B
11.C
12.A
13.B
14.C
15.D




5 Banking and SSC : Current Affairs Questions for SBI PO Mains Q1. India has signed a loan agreement of 36 million dollars with the World Bank for Public Financial Management Capacity Building Program o...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science