GK Trick

General Awareness Questions for NICL AO Mains 2017

Q1. As per the recent announcement of the government, from May 1, 2017, petrol and diesel prices were changed every day in sync with international rates first in five cities. Which of the following city is not among them?
(a) Puducherry
(b) Vizag
(c) Udaipur
(d) Lucknow
(e) Jamshedpur

Q2. Chief Minister of Andhra Pradesh N. Chandrababu Naidu has recently announced the re-launch of a scheme for upliftment and all-round development of people belonging to the Backwards Classes. What is the name of that scheme?
(a) Adarana Scheme
(b) Aradhya Scheme
(c) Bandhan Scheme
(d) Utkarsh Scheme
(e) Utthaan Scheme

Q3. The pink patrol cars called the 'Pink Hoysalas' and the Suraksha mobile phone app was launched recently as part of an effort to improve the safety and security of women in which of the following cities?
(a) Varanasi
(b) Bengaluru
(c) Gandhinagar
(d) Chandigarh
(e) New Delhi

Q4. The World Bank has recently approved a $375 million loan to India’s first inland water transport fairway National Waterway 1 (NW1) project. This project is based on which one of the following Rivers?
(a) Brahmaputra River
(b) Beas River
(c) Ganga River
(d) Godavari River
(e) Yamuna River

Q5. Malala Yousafzai has recently become the youngest Nobel Prize laureate to address parliament of which of the following countries?
(a) Australia
(b) Germany
(c) Spain
(d) Malaysia
(e) Canada

Q6. The Doing Business Report” is prepared by which of the following organisations every year?
(a) Asian Development Bank (ADB)
(b) World Bank (WB)
(c) New Development Bank (NDB)
(d) World Trade Organization (WTO)
(e) None of the given options is true

Q7. Which of the following cannot be called as a debt instrument as referred in financial transactions?
(a) Certificate of Deposits
(b) Bonds
(c) Stock
(d) Commercial Paper
(e) None of the given options is true

Q8. Which of the following is not a type of cheque issued by an individual?
(a) Bearer Cheque
(b) Crossed Cheque
(c) Order Cheque
(d) Savings Cheque
(e) None of the given options is true

Q9. Name the port that has recently topped the list in the First-Ever Ranking of Ports on Sanitation Parameters in the exercise that was undertaken during the ‘Swachhta Pakhwada’.
(a) Bunbury Port
(b) Fremantle Port
(c) Chittagong port
(d) Haldia Port
(e) Mundra Port

Q10. Jharkhand Police has initiated __________ programme, recently to enlighten children in Naxal-affected areas in the Palamau district of Jharkhand.
(a) Tuta Ek Tara
(b) Muskurahatey
(c) Tare Zameen Par
(d) Naadan Parindey
(e) None of the given options is true

Q11. Name the Public lender, which has joined hands with Department of Posts to promote Point of Sale (POS) machines for cashless transactions at post office counters.
(a) PNB
(b) UBI
(c) BOB
(d) SBI
(e) BOI

Q12. Name the Small Finance Bank that has recently launched a social deposit scheme called 'Hrudaya Deposit scheme' in Thrissur, Kerala.
(a) Karur Vysya Bank
(b) Janalakshmi Financial Services Private Limited
(c) ESAF Small Finance Bank
(d) Utkarsh Micro Finance Private Ltd
(e) Equitas Holdings P Limited

Q13. The International Day of Older Persons is observed on?
(a) 02nd October
(b) 24th October
(c) 16th October
(d) 31st October
(e) 01st October

Q14. The Mahabodhi Vihar, a UNESCO World Heritage Site, is a Buddhist temple located at which of the following place?
(a) Guwahati, Assam
(b) Deoghar, Jharkhand
(c) Patna, Bihar
(d) Darbhanga, Bihar
(e) Bodh Gaya, Bihar

Q15. Guwahati is situated on the South Bank which of the following river?
(a) Sone
(b) Hooghly
(c) Brahmaputra
(d) Teesta
(e) Ganga











Solutions

1.D
2.A
3.B
4.C
5.E
6.B
7.C
8.D
9.D
10.C
11.D
12.C
13.E
14.E
15.C





5 Banking and SSC : General Awareness Questions for NICL AO Mains 2017 Q1. As per the recent announcement of the government, from May 1, 2017, petrol and diesel prices were changed every day in sync with intern...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science