GK Trick

General Awareness Questions for RBI Grade B 2017

Q1. Name the Indian-origin woman who was named 'Asian Businesswoman of the Year' at an event in Birmingham, England.
(a) Asha Khemka
(b) Kiran Khelkar
(c) Vibha Bedi
(d) Aruna Chanda
(e) Shikha Singh

Q2. The Reserve Bank of India has recently allowed banks to invest in REITs and InvITs, a move that will help revive the cash-starved infrastructure sector. RIET stands for _____________.
(a) Real Estate Interest Transportation
(b) Real Estate Income Trust
(c) Real Estate Infrastructure Trust
(d) Real Estate Investment Trust
(e) None of the given options is true

Q3. Which of the following State government kick-started its ambitious ‘Deendayal Rasoi Yojana’ under which subsidised meals that will be available at Rs 5 per plate to people, especially the economically disadvantaged sections of society?
(a) Jharkhand
(b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Bihar
(e) Assam

Q4. India's largest e-commerce player Flipkart recently bought eBay's India business and closing a $1.4 billion fund-raising round from Tencent, eBay and Microsoft. Name the Chief Executive Officer of Flipkart.
(a) Samuel bazz
(b) Jeff Bejos
(c) Devin Wenig
(d) Satya Nadella
(e) Kalyan Krishnamurthy

Q5. Which of the following institutions do not hold a banking license?
(a) Small Banks
(b) Foreign Banks
(c) Commercial Banks
(d) NBFCs
(e) Private Banks

Q6. What is the full form of FATCA?
(a) Forex Account Tax Compliance Act
(b) Foreign Account Tax Compliance Act
(c) Forex Account Total Compliance Act
(d) Foreign Account Total Compliance Act
(e) None of the given options is true

Q7. What is the minimum initial deposit required for opening a Basic Savings Bank Deposit Account (BSBDA)?
(a) Rs 500
(b) Rs 1000
(c) Rs 100
(d) No initial deposit
(e) Rs 200

Q8.  The 12th edition Indo-Mongolian Joint Military Exercise Nomadic Elephant 2017 has held in __________.
(a) Darkhan
(b) Mizoram
(c) Himachal Pradesh
(d) Ulaanbaatar
(e) Jammu & Kashmir

Q9. The Agriculture Ministry joined hands with the National Remote Sensing Centre (NRSC) to geo-tag agricultural assets for their real-time monitoring and effective utilisation. NRSC is a wing of ____________.
(a) Defence Research and Development Organization (DRDO)
(b) Raman Research Centre
(c) Homi Bhabha Centre for Science Education
(d) Central Scientific Instruments Organization
(e) Indian Space Research Organization (ISRO)

Q10. Saraswat Bank is the largest lender in the co-operative space in India. What is the Motto of Saraswat Bank?
(a) Together we Serve
(b) Hum Apke Sath
(c) Service to the common man
(d) Bank to bank upon
(e) Aapka Apna Bank

Q11. The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) is regional inter-governmental organisation and geopolitical union in South Asia. The headquarter of SAARC is?
(a) New Delhi
(b) Kabul
(c) Colombo
(d) Thimphu
(e) Kathmandu

Q12. Where is the headquarter of International Renewable Energy Agency (IREA)?
(a) New York, USA
(b) Paris, France
(c) Brussels, Belgium
(d) Abu Dhabi, UAE
(e) None of the given options is true

Q13. What is the currency of Cuba?
(a) Dinar
(b) Peso
(c) Euro
(d) Dollar
(e) Taka

Q14. Dandeli Wildlife Sanctuary is located in the state of..............?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Telangana
(e) Andhra Pradesh

Q15. Who among the following decides the volume and value of banknotes to be printed in India?
(a) RBI
(b) SBI
(c) Security Printing and Minting Corporation of India
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true













Solutions

1.A
2.D
3.C
4.E
5.D
6.B
7.D
8.B
9.E
10.C
11.E
12.D
13.B
14.C
15.A


5 Banking and SSC : General Awareness Questions for RBI Grade B 2017 Q1. Name the Indian-origin woman who was named 'Asian Businesswoman of the Year' at an event in Birmingham, England. (a) Asha Khem...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science