GK Trick

Banking Awareness for IDBI PO

Q1. Who is the first Governor of RBI?
(a) C.D.Deshmukh
(b) James Braid Taylor
(c) Osborne Smith
(d) Raghuram Rajan
(e) None of the given options is true

Q2. Scheduled Banks of India are those banks, which are?
(a) Included in First Schedule of RBI Act, 1934
(b) Not included in First Schedule of RBI Act, 1934
(c) Included in Second Schedule of RBI Act, 1934
(d) Not included in Second Schedule of RBI Act, 1934
(e) None of the given options is true

Q3. Which is not an Associate Bank of SBI?
(a) State Bank of Bikaner & Jaipur
(b) State Bank of Travancore
(c) State Bank of Mysore
(d) State Bank of Rajasthan
(e) None of the given options is true

Q4. Which of the following bank is not a private sector bank in India?
(a) Federal Bank
(b) Yes Bank
(c) IndusInd Bank
(d) UCO Bank
(e) None of the given options is true

Q5. Which private sector bank is recently merged with Kotak Mahindra Bank (KMB)?
(a) ING Vysya Bank
(b) Karur Vysya Bank
(c) Lakshmi Vilas Bank
(d) Jammu and Kashmir Bank
(e) None of the given options is true

Q6. RBI was established (April 1, 1935) under which of the following Acts?
(a) Reserve Bank of India Act, 1934
(b) Reserve Bank of India Act, 1926
(c) Banking Regulation Act, 1949
(d) Negotiable Instrument Act, 1881
(e) None of the given options is true

Q7. Who was the first Indian governor of RBI?
(a) Osborne Smith
(b) C D Desmukh
(c) James Taylor
(d) Bimal Jalan
(e) None of the given options is true

Q8. In which year RBI was nationalized?
(a) 1955
(b) 1949
(c) 1947
(d) 1980
(e) None of the given options is true

Q9. Which one of the following rates is not decided by RBI?
(a) Repo rate
(b) Base rate
(c) Bank rate
(d) MSF
(e) None of the given options is true

Q10. Every bank wishing to commence banking business in India is required to obtain a licence from?
(a) Government of India, Ministry of Finance
(b) Government of India, Company Law Board
(c) Reserve Bank of India
(d) Registrar of Companies
(e) None of the given options is true

Q11. Currently, Which of the following combination has female CMDs or heads?
(a) HDFC, ICICI, Axis Bank
(b) ICICI, Axis Bank, Kotak Mahindra Bank
(c) Yes Bank, Kotak Mahindra Bank, SBI
(d) SBI, ICICI, Axis Bank
(e) None of the given options is true

Q12. Which two private sector banks have got the license from RBI in 2014?
(a) Bandhan and Yes Bank
(b) Yes Bank and IDFC
(c) IDFC Bank and Bandhan Bank
(d) Axis Bank and ICICI
(e) None of the given options is true

Q13. Who is conferred with the Central Banker of the Year Award (Global and Asia Pacific) for 2016 by The Banker, the Financial Times Group's monthly publication?
(a) Janet Yellen
(b) Raghuram Rajan
(c) Graeme Wheeler
(d) Mario Draghi
(e) None of the given options is true

Q14. Which bank first introduced Automated Teller Machine (ATM) in India (1987)?
(a) SBI
(b) Punjab National Bank
(c) Federal Bank
(d) HSBC
(e) None of the given options is true

Q15. Bank of Rajasthan was merged with which private sector bank?
(a) ICICI Bank
(b) Axis Bank
(c) HDFC Bank
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) None of the given options is true













Solutions

1.C
2.C
3.D
4.D
5.A
6.A
7.B
8.B
9.B
10.C
11.D
12.C
13.B
14.D
15.A







5 Banking and SSC : Banking Awareness for IDBI PO Q1. Who is the first Governor of RBI? (a) C.D.Deshmukh (b) James Braid Taylor (c) Osborne Smith (d) Raghuram Rajan (e) None of the giv...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science