GK Trick

Banking Awareness for RBI Assistant

Q1. A rise in the reserve ratio of banks ______?
(a) Will lead to an increase in the money supply
(b) Will lead to a proportionate increase in the money supply
(c) Will lead to a decrease in the money supply
(d) Will have no impact on money supply
(e) None of the above

Q2. In the case of FCNR accounts the payment of interest is effected in ______?
(a) Indian Rupee
(b) Only in Pound (£)
(c) Same currency in which deposit stands
(d) Yen
(e) None of the above

Q3. Banks are required to maintain SLR under ____?
(a) Section 24 of the Banking Regulation Act
(b) Section 49 of the Banking Regulation Act
(c) Section 24 of RBI Act
(d) All of the above
(e) None of the above

Q4. CRR is required to maintain in the form of _____?
(a) Approved Government Securities
(b) Cash with RBI
(c) Cash with bank
(d) All of the above
(e) None of the above

Q5. In which of the Acts, specimen of the cheque, bill, promissory note is given?
(a) Negotiable Instruments Act
(b) Banking Regulation Act
(c) Mercantile Law
(d) All of the above
(e) None of the above

Q6. Regional rural banks are managed by ______?
(a) The Central Government
(b) Sponsored Bank
(c) The State Government
(d) All of the above
(e) None of the above

Q7. Appellate Tribunal for recovery of debts due to banks and financial institutions has set up in _____?
(a) 1990
(b) 1970
(c) 2000
(d) 1994
(e) 2010

Q8. Many a times we read about Special Drawing Rights (SDR) in newspapers. As per its definition, SDR is a monitory unit of reserve asset of which the following organization/agency?
(a) World Bank
(b) International Monetary Fund (IMF)
(c) Asian Development Bank (ADB)
(d) Reserve Bank of India (RBI)
(e) None of the above

Q9. As per recent newspaper reports, RBI is considering the grant of license to some new companies, particularly NBFCs, to act as full-fledged Banks. Which of the following will be considered as NBFC?
(a) NABARD
(b) Life Insurance Corporation of India
(c) Reliance Capital
(d) SEBI
(e) None of the above

Q10. Various banks in the country have installed machines which disburse money to general public. These machines are called ____?
(a) Coin Dispensing machine
(b) ATM
(c) Debit card machine
(d) Ledger machines
(e) None of the above

Q11. Which of the following is the Statutory Liquidity ratio (SLR), at present?
(a) 10%
(b) 21.5%
(c) 20.50%
(d) 24%
(e) 33%

Q12. RBI’s open market operation transactions are carried out with a view to regulate _____?
(a) Liquidity in the economy
(b) Prices of essential commodities
(c) Inflation
(d) Borrowing powers of the Bank
(e) All of the above

Q13. Under Open market operations, one of the measures taken by the RBI in order to control credit expansion in the economy, does ____?
(a) Sale and purchase of Govt. securities
(b) Issuance of different type of Bond
(c) Auction of Bond
(d) To make available direct finance to Borrowers
(e) None of the above

Q14. Bank rate means _____?
(a) Rate of interest charged by commercial Banks from borrowers
(b) Rate of interest at which commercial banks discounted bills of their borrowers
(c) Rate of interest allowed by commercial Banks from on their depositors
(d) Rate at which RBI purchases or re-discounts Bills of Exchange of commercial Banks
(e) None of the above

Q15. Which of the following can be issued payable to bearer?
(a) Cheque
(b) Draft
(c) Bill of Exchange
(d) Demand Promissory Notes
(e) None of the above










Solutions

1.C
2.C
3.A
4.B
5.A
6.D
7.D
8.B
9.C
10.B
11.C
12.E
13.A
14.D
15.A










5 Banking and SSC : Banking Awareness for RBI Assistant Q1. A rise in the reserve ratio of banks ______? (a) Will lead to an increase in the money supply (b) Will lead to a proportionate increa...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science