GK Trick

Banking Awareness for IPPB

Q1. Which of the following organisation release World Economic Outlook report?
(a) World Bank
(b) IMF
(c) UNDP
(d) WTO
(e) None of the given options is true

Q2. ICRA, CRISIL and Standard and Poor’s (S&P) are-
(a) Credit rating agencies
(b) NGOs
(c) Financial Institutions
(d) NBFCs
(e) None of the given options is true

Q3. Which Bank is the Banker to the Indian Government?
(a) Central Bank of India
(b) Reserve Bank of India
(c) Punjab National Bank
(d) State Bank of India
(e) None of the given options is true

Q4. “Primary Deficit “refers to?
(a) Gross Fiscal Deficit minus Interest Payments
(b) Budget Deficit minus Interest Payments
(c) Monetary Deficit minus Interest Payments
(d) Deficit financing by 91 day ad hoc treasury bills
(e) None of the given options is true

Q5. Open market operations are mainly used as ______?
(a) A fiscal device which assists Government borrowing
(b) A monetary measure to regulate quantity of money in circulation and the cash reserves of the commercial banks
(c) A measure to counteract extreme trends in business  
(d) A measure to influence the balance of payments position
(e) None of the given options is true

Q6. The RBI has given permission for cash withdrawal at “POS terminals”. What is the full form of “POS”?
(a) Permitted on Sale
(b) Potential of Service
(c) Point of Sale
(d) Permission of Sale
(e) None of the given options is true

Q7. “Doing Business Report” is prepared by which of the following organisations every year?
(a) Asian Development Bank (ADB)
(b) World Bank
(c) International Monetary Fund (IMF)
(d) World Trade Organisation (WTO)
(e) None of the given options is true

Q8. “Yen” is the currency of?
(a) China
(b) South Korea
(c) North Korea
(d) Japan
(e) None of the given options is true

Q9. Many times we read in financial newspapers/magazines about Systematic Investment Plans (SIPs). SIPs are an investment option also operated in the mode of?
(a) Mutual Funds
(b) Small Savings Schemes in Post Offices
(c) National Pension Fund
(d) National Saving Certificates
(e) None of the given options is true

Q10. Which of the following apex body and regulators has asked banks to swap customer related information so that the frauds and defaults may be prevented in future?
(a) Bombay Stock Exchange (BSE)
(b) Indian Bank’s Association (IBA)
(c) Securities & Exchange Board of India (SEBI)
(d) Reserve Bank of India (RBI)
(e) None of the given options is true

Q11. As we know the RBI is the apex Bank of India, similarly, the apex Bank of USA is called?
(a) Federal Reserve
(b) The Central bank of USA
(c) Bank of America
(d) People's Bank of USA
(e) None of the given options is true

Q12. Which of the following rates decided by the RBI is called “Policy Rate”?
(a) Lending Rate
(b) Cash Reserve Ratio
(c) Deposit Rate
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

Q13. Loan given by the banks to farmers/Agriculture owners etc is known as........?
(a) Corporate loan
(b) Business loan
(c) Priority sector loan
(d) Commercial loan
(e) None of the given options is true

Q14. The Head Office of which of the following banks is in Mumbai?
(a) Punjab National Bank
(b) Bank of Maharashtra
(c) UCO Bank
(d) Union Bank of India
(e) None of the given options is true

Q15. Which organisation is an umbrella organisation for all retail payments system in India?
(a) NPCI
(b) SEBI
(c) RBI
(d) NABARD
(e) IRDAI












Solutions

1.B
2.A
3.B
4.A
5.B
6.C
7.B
8.D
9.A
10.D
11.A
12.B
13.C
14.D
15.A








5 Banking and SSC : Banking Awareness for IPPB Q1. Which of the following organisation release World Economic Outlook report? (a) World Bank (b) IMF (c) UNDP (d) WTO (e) None of the...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science