GK Trick

Banking Awareness for IDBI PO

Q1. Which of the following is the Regulator of the credit rating agencies in India?
(a) RBI
(b) SBI
(c) SIDBI
(d) SEBI
(e) None of the given options is true

Q2. The logo of Bank of Baroda is known as?
(a) Sun of Bank of Baroda
(b) Baroda sun
(c) Bank of Baroda’s Rays
(d) Sunlight of Bank of Baroda
(e) None of the given options is true

Q3. One of the major challenges banking industries is facing these days is money laundering. Which of the following acts/norms are launched by the banks to prevent money laundering in general?
(a) Know your customer norms
(b) Banking Regulation Act
(c) Negotiable Instruments Act
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

Q4. Lots of Banks in India these days are offering M-Banking Facility to their customers. What is ‘M’ in ‘M-Banking?
(a) Money
(b) Marginal
(c) Message
(d) Mobile
(e) None of the given options is true

Q5. In India, which of the following agency is responsible for announcing the Foreign Trade Policy?
(a) RBI
(b) EXIM-Bank
(c) Foreign Ministry
(d) Ministry of Commerce and Industry
(e) None of the given options is true

Q6. Many a time we read a term MSS in relation to banking transactions. What is the full form of MSS?
(a) Money Stabilization Scheme
(b) Market Stabilisation Scheme
(c) Maturity and Standardisation Service
(d) Money Stabilization Service
(e) None of the given options is true

Q7. RBI’s open market operation transactions are carried out with a view to regulate?
(a) Liquidity in the economy
(b) Prices of essential commodities
(c) Inflation
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

Q8. Open market operations, one of the measures taken by RBI in order to control credit expansion in the economy means?
(a) Sale or purchase of Govt. securities
(b) Issuance of different types of bonds
(c) Auction of gold
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

Q9. Cheap Money means?
(a) Low Level of Income
(b) Low Level of Savings
(c) Excess of Black Money
(d) Low Rate of Interest
(e) None of the given options is true

Q10. The process of the total valuation of the financial capital assets of a country is technically known as?
(a) Market Capitalization
(b) Gross Domestic Product
(c) Net wealth of the country
(d) Gross Domestic Resources
(e) None of the given options is true

Q11. The Reserve Bank of India (RBI) keeps on modifying various rates/ratios to keep the flow of liquidity in the market in balanced situation. Which of the following rates/ratios/indexes is NOT directly controlled by the RBI?
(a) Cash Reserve Ratio (CRR)
(b) Repo Rate (RR)
(c) Reserve Repo Rate (RRR)
(d) Wholesale Price Index (WPI)
(e) None of the given options is true

Q12. An agreement between two nations or a group of nations which establishes unimpeded exchange and flow of goods and services between/among trade partners regardless of national boundaries is called?
(a) Import Free Agreement
(b) Free Trade Agreement
(c) Export Free Agreement
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

Q13. In the capital market, the term arbitrage is used with reference to?
(a) Purchase of securities to cover the sale
(b) Sale of securities to reduce the loss on purchase
(c) Simultaneous purchase and sale of securities to make profits from price
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

Q14. The stance of RBI monetary policy is?
(a) Inflation control with adequate liquidity for growth
(b) Improving credit quality of the Banks
(c) Strengthening credit delivery mechanism
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

Q15. Currency Swap is an instrument to manage?
(a) Currency risk
(b) Interest rate risk
(c) Currency and interest rate risk
(d) Cash flows in different currency
(e) None of the given options is true












Solutions

1.D
2.B
3.A
4.D
5.D
6.B
7.D
8.A
9.D
10.A
11.D
12.B
13.C
14.D
15.D








5 Banking and SSC : Banking Awareness for IDBI PO Q1. Which of the following is the Regulator of the credit rating agencies in India? (a) RBI (b) SBI (c) SIDBI (d) SEBI (e) None of the...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science