GK Trick

Banking Awareness Quiz for IBPS


Q.1. RBI grants “in-principle” approval to Reliance Industries Limited to set up Payments Banks in the country. To which among the following RIL has partnered with for Payment Bank Licence?
A. LIC
B. SBI
C. Bajaj Capital
D. Apollo Munich
E. None of these

Q.2. National Electronic Funds Transfer (NEFT) is a nationwide payment system facilitating one-to-one funds transfer. What is the limit on the amount that could be transferred using NEFT?
A. Rs. 2 lakh
B. Rs. 5 lakh
C. Rs. 10 lakh
D. Rs. 1 lakh
E. No limit

Q.3. What is the maximum value to be stored in a prepaid card?
A. No limit
B. Rs. 10,000
C. Rs. 5,000
D. Rs. 50,000
E. Limits depends on the issued by banks and authorised non-bank entities

Q.4. Reserve Bank of India (RBI) has constituted a committee to prepare a 5 year action plan to spread the reach of financial services across country to unbanked population. The committee will be headed by ____.
A. Nachiket Mor
B. KC Chakraborty
C. Anand Siha
D. Urjit Patel
E. Deepak Mohanty

Q.5. Money lent for one day is called:
A Call money
B Notice money
C Term Money
D All of the above
E None of these

Q.6. Treasury bills or T-bills, which are money market instruments, are short term debt instruments issued by ____.
A. Reserve Bank of India
B. Individual Banks
C. Government of India
D. IRDA
E. Corporate & Financial Institutions

Q.7. India’s first International Financial Services Centre opened at _____.
A Gujarat
B West Bengal
C Maharashtra
D Rajasthan
E None of these

Q.8. A Reserve Bank of India (RBI) committee has recommended conversion of Urban Cooperative Banks (UCBs) with business size of 20,000 crore rupees or more into regular banks. This recommendation was given by the High Powered Committee on UCBs headed by ___.
A. Deepak Mohanty
B. Urjit Patel
C. MB Shah
D. R Gandhi
E. None of these

Q.9. Reserve Bank of India (RBI) has decided to issue _____denomination coins to commemorate International Yoga Day which is being observed every year on 21 June.
A. 10 rupee
B. 1 rupee
C. 100 rupee
D. 1000 rupee
E. 5 rupee

Q.10. According to the recommendation of the 14th Finance Commission, the Share of states in the centre’s tax revenue is increased from 32% to _____.
A. 40%
B. 42%
C. 45%
D. 50%
E. 38%












Solutions

1.B
2.E
3.D
4.E
5.A
6.C
7.A
8.D
9.A
10.B








5 Banking and SSC : Banking Awareness Quiz for IBPS Q.1. RBI grants “in-principle” approval to Reliance Industries Limited to set up Payments Banks in the country. To which among the followi...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science