GK Trick

Banking Awareness Quiz for IBPS

Q.1. PAN number is required for all transactions above
A) Rs. 25,000
B) Rs. 50,000
C) Rs. 1 lac
D) Rs. 10 lacs
E) None of the above

Q.2. The government has allowed issue of Long-Term Bonds for Insurance Companies and others upto:
A) 10 years
B) 15 years
C) 25 years
D) 30 years
E) None of the above

Q.3. Which of the following types of ATMs eliminates the need for PIN entry and authenticated customer transactions by thumb impressions?
A) White Label ATMs
B) Biometric ATMs
C) On-site ATMs
D) Off-site ATMs
E) None of the above

Q.4. Which agency is exclusively concerned with the credit needs of all types of agricultural and rural development?
A) State Bank of India
B) Industrial Development Bank of India
C) Reserve Bank of India
D) NABARD
E) None of the above

Q.5. What is the name of technology given to the recently introduced computerised clearance of cheques:
A) Automatic clearance
B) MICR
C) Speedline System
D) Special clearning
E) None of the above

Q.6. ‘Ways and Means” advances are provided by Reserve Bank of India only to:
A) Central Government
B) State Government
C) Both A) and B)
D) Individual Bank
E) None of the above

Q.7. “Micro Credits” are loans:
A) granted to distressed persons (other than farmers) to pre-pay their debt to non-institutional lenders against appropriate collateral or group security
B) not exceeding Rs. 50,000 per borrower provided by banks
C) both A) and B)
D) not exceeding Rs. 20,000 per borrower provided by banks
E) None of the above

Q.8. Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) is financed by:
A) Selected group of Public Sector Banks
B) Ministry of Rural Development
C) Reserve Bank of India
D) NABARD
E) None of the above

Q.9. Which of the following is not included in ‘CAMELS’:
A) Capital Adequacy and Asset Quality
B) Management and Earing Performance
C) Employees Performance
D) Liquidity and Systems
E) None of the above

Q.10. The term ‘Merchant Banking’ connotes
A) Services rendered by banks for merchants and traders capital requirements to merchants covered under DICGC Guarantee Scheme
B) Telegraphic transfers effected by merchants
C) catering to the needs of corporate customers raising finance
D) All of the above
E) none of the above












Solutions

1.C
2.D
3.B
4.D
5.B
6.C
7.C
8.D
9.C
10.C





5 Banking and SSC : Banking Awareness Quiz for IBPS Q.1. PAN number is required for all transactions above A) Rs. 25,000 B) Rs. 50,000 C) Rs. 1 lac D) Rs. 10 lacs E) None of the above ...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science