GK Trick

Banking Awareness Questions For NICL AO Mains Exam 2017

Q1. Loan and Advances of a bank come under which of the following category?
(a) Assets
(b) Liabilities
(c) Deposits
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

Q2. RBI sold its stake in NABARD to the Government of India, which now holds _____ stake.
(a) Approx 65%
(b) Approx 70%
(c) Approx 95%
(d) Approx 99%
(e) Approx 24%

Q3. Which of the following is not available to depositors of NBFCs?
(a) Deposit Insurance facility
(b) Acquisition of shares
(c) Loans and Advances
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

Q4. NBFCs include ______
(a) loan company
(b) investment company
(c) asset finance company
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

Q5. India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL) is a wholly-owned ____________ company set up in 2006.
(a) NABARD
(b) SEBI
(c) RBI
(d) Finance Ministry
(e) Government of India

Q6. Infrastructure Finance Company (IFC) is a non-banking finance company has a minimum Net Owned Funds of-
(a) Rs.100 Crore
(b) Rs.200 Crore
(c) Rs.500 Crore
(d) Rs.300 Crore
(e) Rs.800 Crore

Q7. Under which act NBFCs are incorporated?
(a) Banking Regulation Act, 1949
(b) Companies Act, 1956
(c) RBI Act 1934
(d) SBI Act 1955
(e) None of the given options is true

Q8. An NBFC must be registered with the _____________ and have specific authorization to accept deposits from the public.
(a) RBI
(b) SEBI
(c) NABARD
(d) SBI
(e) Government of India

Q9. RNBCs cannot accept deposits for a period less than _____ months and more than ______ months.
(a) 12, 84
(b) 14, 86
(c) 17, 92
(d) 24, 36
(e) 54, 95

Q10. RNBC stands for-
(a) Residuary Non-Banking Companies
(b) Reserve Non-Banking Companies
(c) Reserve New Banking Companies
(d) Re-curing New Banking Companies
(e) None of the given options is true

Q11. According to accepting public deposits, NBFCs can be classified into ____ broad categories.
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) One
(e) Five

Q12. Which of the following are the country’s largest custodian and depository participant?
(a) CIBIL
(b) SEBI
(c) NABARD
(d) SHCIL
(e) None of the given options is true

Q13. StockHolding was incorporated as a Public Limited Company in-
(a) 1995
(b) 1992
(c) 1986
(d) 1981
(e) 1979

Q14. StockHolding is a subsidiary of-
(a) IFCI Limited
(b) RBI
(c) Government of India
(d) SIDBI
(e) IDBI Limited

Q15. Which of the following is the parent organisation of UPI?
(a) RBI
(b) GOI
(c) NPCI
(d) PMMY
(e) SEBI











Solutions

1.A
2.D
3.A
4.D
5.E
6.D
7.B
8.A
9.A
10.A
11.A
12.D
13.C
14.A
15.C




5 Banking and SSC : Banking Awareness Questions For NICL AO Mains Exam 2017 Q1. Loan and Advances of a bank come under which of the following category? (a) Assets (b) Liabilities (c) Deposits (d) All of the Abov...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science