GK Trick

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam

Q1. US State Department has announced that the inaugural ‘two-plus-two dialogue’ between India and the United States will be held in __________ in September 2018.
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Bengaluru
(d) Kolkata
(e) Chennai

Q2. Veteran personality Gopal Das Neeraj passed away recently in New Delhi after a prolonged illness. His was famous _____________.
(a) Kathak Dancer
(b) Classical Singer
(c) Politician
(d) Hindi poet
(e) Actor

Q3. Name the PSU that has recently approved exiting its helicopter service provider Pawan Hans by selling its entire 49% stake.
(a) HPCL
(b) BHEL
(c) ONGC
(d) IOCL
(e) BEL

Q4. The Online Pension Management System of which of the following state has launched an app called “Abhar aapki sewa ka”?
(a) Jharkhand
(b) Chhattisgarh
(c) Bihar
(d) Haryana
(e) Uttar Pradesh

Q5. Name the state with which India has signed two agreements on Cultural Exchange Programme and on cooperation between Bureau of Indian Standards and country's Standards Authority.
(a) Rwanda
(b) France
(c) Indonesia
(d) Oman
(e) Ghana

Q6. Name the non-banking finance company that has recently received NABARD 2018 award for its service to self-help group (SHG) linkage in Tamil Nadu for the fiscal year 2017-18.
(a) Shriram Transport Finance Co. Ltd
(b) Bajaj Finance Limited
(c) Repco Micro Finance Ltd
(d) L&T Finance Holdings
(e) Muthoot Finance

Q7. Infosys Foundation, the philanthropic arm of IT major, Infosys, signed an MoU with the Metro Rail Corporation of which of the following city for the construction of a station in that city?
(a) Bangalore
(b) Delhi
(c) Kolkata
(d) Lucknow
(e) Jaipur

Q8. An agreement was signed between _____________ and the All India Institute of Ayurveda (AIIA) under which projects would be launched that would aim to give “scientific validation” to the ancient medical science and integrate it with technology.
(a) IIT Bombay
(b) IIT Madras
(c) IIT Kanpur
(d) IIT Delhi
(e) IISc Bangalore

Q9. In which of the following city, India, and Japan held the fourth round of Maritime Affairs Dialogue?
(a) Kochi
(b) Pune
(c) Mumbai
(d) Tokyo
(e) New Delhi

Q10. Name the country that has recently joined the India-initiated International Solar Alliance (ISA), thus, becoming the 68th signatory to the Framework Agreement of the ISA.
(a) Bangladesh
(b) Myanmar
(c) Sri Lanka
(d) France
(e) Poland











SOLUTIONS

1.B
2.D
3.C
4.B
5.E
6.C
7.A
8.D
9.E
10.B

5 Banking and SSC : Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam Q1. US State Department has announced that the inaugural ‘two-plus-two dialogue’ between India and the United States will be held in ______...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science