GK Trick

General Awareness Quiz for SBI PO/CLERK Mains Exam

Q1. Name the lender that is all set to roll out a capacity building project with farmers in Haryana and Rajasthan under its ‘Livelihood and Water Security’ CSR initiative.
(a) ICICI Bank
(b) YES Bank
(c) Axis Bank
(d) HDFC Bank
(e) Dena Bank

Q2. Paytm has set up a new entity called Paytm Money Ltd that will offer investment and wealth management products and will invest close to ____________ upfront in the new entity.
(a) $20 million
(b) $10 million
(c) $30 million
(d) $05 million
(e) $1 million

Q3. Indian Army has finalized a mega project under which a range of ammunition for its critical weapons and tanks will be produced indigenously. What is the total amount of this Project?
(a) Rs8,000 crore
(b) Rs10,000 crore
(c) Rs15,000 crore
(d) Rs18,000 crore
(e) Rs20,000 crore

Q4. In the field of banking, what does ADF stand for?
(a) Additional Dearness Allowance
(b) Automated Data Flow
(c) Additional Deposit Allowance
(d) Automated Deposit Allowance
(e) None of the given options is true

Q5. The Union home ministry has recently launched the e-FRRO scheme to expedite visa services for foreigners visiting India. What does ‘FRRO’ stands for?
(a) Foreigners Regaining Registration Office
(b) Foreigners Reacceptance Registration Office
(c) Foreigners Registry Registration Office
(d) Foreigners Regional Registration Office
(e) None of these

Q6. National Sample Survey Organisation (NSSO) is an organization under the-
(a) Ministry of Finance
(b) Ministry of Rural Development
(c) Ministry of Commerce and Industry
(d) Ministry of Electronics and Information Technology
(e) Ministry of Statistics and Programme Implementation

Q7. A ___________ is an order issued by the Post Office for the payment of a sum of money to the person whose name the money order is sent through the agency of the Post Office.
(a) coin order
(b) saving order
(c) cheque order
(d) cash order
(e) money order

Q8. Name the country, which has become the second nation to move its embassy in Israel to Jerusalem?
(a) Guatemala
(b) Nicaragua
(c) Honduras
(d) Peru
(e) Mexico

Q9. Most of working population of India is engaged in:
(a) Public sector
(b) Primary sector
(c) Secondary sector
(d) Tertiary sector
(e) None of the given options is true

Q10. Union Minister of Commerce and Industry Suresh Prabhu has launched the Intellectual Property (IP) mascot named ____________.
(a) IP Maa
(b) IP Dadi
(c) IP Suraksha
(d) IP Gappi
(e) IP Nani

Q11. BSE Ltd became first Indian exchange to be designated as DOSM by United States Securities and Exchange Commission (US-SEC). DOSM stands for ____________.
(a) Designated Offshore Securities Market
(b) Digital Offshore Securities Market
(c) Designed Offshore Securities Market
(d) Dynamic Offshore Securities Market
(e) None of the given options is true

Q12. In which of the following types of banking, there is a direct execution of transaction between a bank and its consumers?
(a) Retail Banking
(b) Universal Banking
(c) Virtual Banking
(d) Unit Banking
(e) None of the given options is true

Q13. The Kinnerasani Wildlife Sanctuary is located in
(a) Andhra Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Telangana
(d) Kerala
(e) Karnataka

Q14. The Pandoh Dam is located on which river in Himachal Pradesh?
(a) Beas River
(b) Tapi River
(c) Chenab River
(d) Yamuna River
(e) Ganga River

Q15. Which city is served by Sardar Vallabhbhai Patel International Airport?
(a) Ahmedabad
(b) Surat
(c) Bhopal
(d) Dehradun
(e) Kochi











SOLUTIONS

1.B
2.B
3.C
4.B
5.D
6.E
7.E
8.A
9.B
10.E
11.A
12.A
13.C
14.A
15.A

5 Banking and SSC : General Awareness Quiz for SBI PO/CLERK Mains Exam Q1. Name the lender that is all set to roll out a capacity building project with farmers in Haryana and Rajasthan under its ‘Livelihood and...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science