GK Trick

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam

Q1. The National Green Tribunal (NGT) formed a monitoring committee on the cleaning of the Yamuna River. Who is the present chairperson of NGT?
(a) N K Singh
(b) Shailaja Chandra
(c) B S Sajwan
(d) A K Goel
(e) Vikram Saraswat

Q2. Name the Ace Indian shuttler who has recently lifted the Russian Open Badminton trophy at Vladivostok.
(a) Srikanth Kidam
(b) Ajay Jayaram
(c) B. Sai Praneeth
(d) Sourabh Verma
(e) H. S. Prannoy

Q3. The Government has decided to set up a High-Level Empowered Committee headed by Cabinet Secretary to address issues of Stressed Thermal Power Projects. Who is the present Cabinet Secretary of India?
(a) MK Surana
(b) Pradeep Kumar Sinha
(c) Mahipal Gill
(d) Nirmal Ratna Pathak
(e) Ajit Doval

Q4. Name the Indian teenager who has become the first Asian to swim the choppy water from Jersey (an Island in the UK) to France in cold weather.
(a) Anil Kampal
(b) Sumit Sungh
(c) Prabhat Koli
(d) Bhavesh Nagar
(e) Atul Singhania

Q5. The two-day Unified Commanders’ Conference (UCC) for the year 2018 started in ____________ for discussions at the Apex Level on all ‘Joint Issues’ amongst the three Services & Ministry of Defence.
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Kanpur
(d) Lucknow
(e) Pune

Q6. Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare Radha Mohan Singh launched the Meghalaya Milk Mission in Shillong. The amount sanctioned for the project is of _____________ through National Cooperative Development Corporation (NCDC).
(a) Rs 100 crores
(b) Rs 215 crores
(c) Rs 340 crores
(d) Rs 400 crores
(e) Rs 525 crores

Q7. Name the Indian wrestler who has won his second consecutive international gold at the Yasar Dogu International in Istanbul, Turkey.
(a) Sandeep Tomar
(b) Sushil Kumar
(c) Bajrang Punia
(d) Akhil Singh
(e) Ajay Thakur

Q8. The Indian Railways launched a mission named _____________ on Ethics in Public Governance, in a first-of-its-kind event, at a day-long function held at National Rail Museum, New Delhi.
(a) Mission Kartavyanishtha
(b) Mission Ahinsawad
(c) Mission Sanskar
(d) Mission Satyanishtha
(e) Mission Pratishtha

Q9. Name the state owned PSU that was awarded the INFRA Icon Award in the ‘Global Energy’ category at the mid-day INFRA Icons Awards 2018, in Mumbai.
(a) SAIL
(b) ONGC
(c) HPCL
(d) IOCL
(e) BEL

Q10. Mohun Bagan ‘Ratna’, the highest honour of Mohun Bagan club was awarded to former India international ____________ at its foundation day programme.
(a) Sudip Chatterjee
(b) Shilton Paul
(c) Pradip Chowdhury
(d) Rahim Ali
(e) Sourav Das

Q11. Invest India and the UAE Minister for Artificial Intelligence (AI) signed an MoU for India - UAE Artificial Intelligence Bridge in New Delhi. The MoU was signed between _________________.
(a) Piyush Goyal and Saif bin Zayed Al Nahyan
(b) Ravi Shankar Prasad and Mansour bin Zayed Al Nahyan
(c) Dharmendra Pradhan and Saif bin Zayed Al Nahyan
(d) Suresh Prabhu and H.E. Ahmad Sultan Al Falahi
(e) None of the given options is true

Q12. Name the state that has released the final draft of the National Register of Citizens (NRC), seven months after it released the first draft on 1 January 2018.
(a) Meghalaya
(b) Assam
(c) Tripura
(d) Nagaland
(e) Arunachal Pradesh

Q13. What is the theme for World Day against Trafficking in Persons 2018?
(a) Responding to the trafficking of children and young people
(b) Let's act now to protect and assist trafficking victims
(c) None of the given theme is true
(d) World Stands together with human trafficking victim
(e) Act against Human Trafficking

Q14. World Day against Trafficking in Persons is organized across the world by the United Nations on ______________ to Combat Trafficking in Persons.
(a) 25 July
(b) 27 July
(c) 30 July
(d) 29 July
(e) 13 July

Q15. Who is the Present Chairman & Managing Director of Oil and Natural Gas Corporation?
(a) MK Surana
(b) Shashi Shanker
(c) R S Chaudhary
(d) Prabhat Vishwakarma
(e) TN Sharma









SOLUTIONS

1.D
2.D
3.B
4.C
5.A
6.B
7.C
8.D
9.B
10.C
11.D
12.B
13.A
14.C
15.B

5 Banking and SSC : Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam Q1. The National Green Tribunal (NGT) formed a monitoring committee on the cleaning of the Yamuna River. Who is the present chairperson of ...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science