GK Trick

Important Questions for Bank Exams

1. Where is the head office of Syndicate Bank located?
(a) Bangalore
(b) Manipal
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Kolkata

2. NABARD support lending to farmers, rural artisans and other non farmers in rural areas through___________.
(a) Co-operative  Banks
(b) Regional Rural Banks
(c) Land Development Banks
(d) Scheduled Commercial Banks
(e) All the Above

3. Identify the macro economic policy/ policies of India ___________.
(a) Monetary policy
(b) Fiscal policy
(c) Regulatory policy
(d) Only a and b
(e) None of these

4. RBI uses bank rate in order to control ___________.
(a) Money supply, volume of bank credit and cost of bank credit.
(b) Liquidity
(c) Cash holdings of banks
(d) Financial position of banks
(e) None of these

5. What are the steps taken by RBI, in order to meet demand and time liabilities of banks in time?
(a) Banks are asked to keep mandatory regulatory cash reserve with RBI
(b) Banks are asked to maintain CRR
(c) Both a and b as they are same
(d) Banks are asked to keep enough cash in cash counters
(e) None of these

6. India's own payment gate way 'RuPay' works in which of the following channel/s?
(a) Automated Teller Machines
(b) Point of Sales
(c) Online Sales
(d) All of the Above
(e) None of these

7. Monetary policy is used by RBI for controlling ___________.
(a) Inflation or deflation
(b) Exports or imports
(c) Indian rupee or foreign currency
(d) State or Central Government
(e) None of these

8. Identify the difference between commercial paper and certificate of deposit ___________.
(a) Certificate of deposit is issued at discount while commercial paper at face value
(b) Certificate of deposit is a financial instrument while commercial paper is a financial statement
(c) Certificate of deposit is issued by banks while commercial paper is issued by firms or public limited companies
(d) All the above
(e) None of these

9. When does money market is called as 'Tight'?
(a) When the call money rate is low
(b) When the call money rate is high
(c) When money availability in the market is very high
(d) When participants in the money market are ready to lend
(e) None of these

10. If a bank needs to attract Provident Fund Deposits, what are the criteria that banks must possess?
(a) Profitability in preceding 3 years
(b) Minimum of Rs.200 crores as net worth
(c) Capital adequacy of 9%
(d) All the above
(e) None of these













Solutions

1.B
2.E
3.D
4.A
5.C
6.D
7.A
8.D
9.B
10.D






5 Banking and SSC : Important Questions for Bank Exams 1. Where is the head office of Syndicate Bank located? (a) Bangalore (b) Manipal (c) New Delhi (d) Mumbai (e) Kolkata 2. NABARD s...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science