GK Trick

Questions ON BANKING, FINANCE AND ECONOMY



1.The provision to be made on Standard assets for the current year is :

a) 0.25%           b)   0.40%             c)  0.40% for all loans except loans to Priority Sector               d) 0.40% on all loans, except loans to direct Agri & SME segments, for which the provision is 0.25%


2.Clause 49 of the Listing Agreement of SEBI refers to :

a)    announcing of quarterly results of listed companies
b)    restriction of FDI in public sector banks
c)    corporate governance and financial penalties including delisting for companies       who do not appoint the required number of independent directors on their board
d)    None of these


3.Which bank in India ranks number one in India in terms of market capitalization?

a)  SBI              b)  ICICI  Bank     c)      UTI Bank     d)  IDBI Bank     


4.Which is the first mutual fund in the country to offer redemption of its units through ATMs of HDFC Bank and VISA ?

a)  Reliance MF         b)    UTI MF           c)   SBI MF        d)  PruICICI MF


5.The stake of SBI in its joint venture with TCS, C-Edge, is :

a)   51%             b) 40%                c)   60%                           d)   49%


6.A Bank’s aggregate capital market exposure has been capped at ___% of its net worth.

a)  5             b)    10                 c)    40                     d)   25


7.Financial Intelligence Unit is set up by ___________ for tightening anti-money laundering     measures.

a) RBI         b)   Central Vigilance Commission           c)  Income Tax Department         d)  Finance Ministry, GOI


8.Credit limits to dealers in agricultural machinery up to Rs.___ lacs are classified as priority sector advances.

a)     25         b)  30               c)    40                    d)  20


9.The minimum maturity period  for Commercial Paper (CP) is _____  days.

a)     14           b)    30             c)     45               d)  7


10.The first SEZ promoted by a corporate is :

a)   Reliance SEZ, Haryana          b)   SEEPZ, Mumbai
c)   Mahindra SEZ, Pune       d)   None of the above














Solutions

1.D
2.C
3.B
4.A
5.D
6.C
7.D
8.B
9.D
10.C




5 Banking and SSC : Questions ON BANKING, FINANCE AND ECONOMY 1.The provision to be made on Standard assets for the current year is : a) 0.25%           b)   0.40%             c)  0.40% for a...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science