GK Trick

Banking Awareness- MCQs

1. What is the full form of CBS?

a) Core Banking Solution
b) Core Banking Software
c) Core Banking System
d) Core Banking Service


2. 'Subprime lending' is a term applied to the loans made to ___________________________.

a) Those borrowers who do not have a good credit history
b) Those borrowers who have a good credit history
c) Those borrowers who do not have a good debit history
d) Those borrowers who have a good debit history


3. Which among the following is the act of taking on a risk for a fee?

a) Guidewire
b) Initial Public Offering
c) Predictive analytics
d) Underwriting


4. Which among the following is called the rate of interest charged by RBI for lending money to various commercial banks by rediscounting of the bills in India?

a) Bank Rate
b) Discount Window
c) Monetary Policy
d) Overnight Rate


5. Which of the following are to be followed by Commercial Banks for risk management?

a) Basel II norms
b) Basel III norms
c) Basel I norms
d) Solvency II norms


6. What is the full form of CRR?

a) Cash Reserve Rate
b) Cash Reserve Ratio
c) Cash Recession Ratio
d) Core Reserve Rate


7. What is the full form of 'MAT'?

a) Maximum Alternate Tax
b) Minimum Alternate Tax
c) Maximum Alternate Time
d) Minimum Alternate Time


8. What is the full form of NDTL?

a) New Demand & Tenure Liabilities
b) Net Demand & Time Liabilities
c) National Deposits & Total Liquidity
d) Net Demand & Tax Liabilities


9. Which one of the following is known as the recession occurring two times with a small gap in between?

a) Deep Recession
b) Deflation
c) Double-dip Recession
d) Double Inflation


10. "Basel Committee on Banking Supervision" is also known as ___________________________.

a) Bank for International Settlements Committee
b) Banking Regulation Committee
c) Financial Stability Board
d) Global Financial System












Solutions

1.A
2.A
3.D
4.A
5.A
6.B
7.B
8.B
9.C
10.A




5 Banking and SSC : Banking Awareness- MCQs 1. What is the full form of CBS? a) Core Banking Solution b) Core Banking Software c) Core Banking System d) Core Banking Service 2...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science