GK Trick

General Banking Awareness

1. Which is the largest bank in the world?

a) BNP Paribas
b) China Construction Bank Corporation
c) HSBC Holdings
d) Industrial & Commercial Bank of China


2. What is the full form of NIM?

a) Net Interest Margin
b) Net Involvement Margin
c) Net Involution Margin
d) None


3. What is the full form of MTSS?

a) Money Transfer Service Scheme
b) Medium Transfer Service Scheme
c) Moderate Transfer Service Scheme
d) Money Transfer Service Strategy


4. What method is used by the Bank to read code on cheque?

a) MICR
b) OCR
c) OMR
d) None


5. What is the full form of CVV?

a) Call Verification Value
b) Card Verification Value
c) Credit Verification Value
d) None


6. Where is the Bank of International Settlement headquartered?

a) Belgium
b) France
c) Germany
d) Switzerland


7. What is the tagline of HDFC Bank?

a) India's International Bank
b) Relationships beyond banking
c) One Family One Bank
d) We understand your world


8. Which bank launched smart star account?

a) HDFC Bank
b) HSBC
c) ICICI Bank
d) IDBI Bank


9. Which is the committee on Banking Ombudsman?

a) Parthasarathi Shome
b) B. Shivaraman Committee
c) Suma Verma Committee
d) Shri Raghuram Rajan Committee


10. What is the full form of CDSL?

a) Central Depository Services Limited
b) Cardinal Depository Services Limited
c) Central Depository Securities Limited
d) None


11. How many digits are there in IFSC Code?

a) 10
b) 11
c) 12
d) 13


12. What does the acronym DICGC mean?

a) District Industries Centre and Government College
b) Department of Insurance in Central Govt. Company
c) Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation
d) Deputy Inspector & Commissioner General for Commodities Trading













Solutions

1.D
2.A
3.A
4.A
5.B
6.D
7.D
8.C
9.C
10.A
11.B
12.C






5 Banking and SSC : General Banking Awareness 1. Which is the largest bank in the world? a) BNP Paribas b) China Construction Bank Corporation c) HSBC Holdings d) Industrial & ...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science