GK Trick

MCQ ON BANKING

1.The tenth Five-Year Plan period is :

a) 2000-05     b) 2001-06     c) 2002-07     d)   2004-2009      e)  2005-2010


2.Indian corporates can now invest in joint ventures and subsidiaries abroad to the extent of ______% of their net worth.

a)   200         b)     150          c)   100       d)        75


3.Minimum period of a Certificate of Deposit is :

a)   15 days      b)    30 days      c)    10 days      d)    7 days


4.To accelerate growth of services exports from India and to create a unique brand, a new scheme called ‘_____’ has been introduced in the New Foreign Trade Policy.

a)   India Service     b)  India Calling     c)  Incredible India        d)  Served from India


5.The New Foreign Trade Policy envisages India’s share in merchandise trade to ________  within the period 2004-09.

a)      double       b)   treble             c)  rise by 50%            d)   rise by 80%


6.Hybrid capital instruments (debt / equity) form part of ______ capital.

a)        Tier II      b)   Tier I            c)   Paid up             d) Preference share


7.A customer has been defined in :

a)  Banking Regulation Act          b)  Negotiable Instruments Act           c)   Anti-Money Laundering Act     d)   KYC guidelines


8.A Medium Enterprise is defined as one in which investment in plant and machinery is over the SSI limit, but less than Rs.        _____.

a)  5 cr.          b)   10 cr.        c)   25 cr.         d)       50 cr


9.The BSE Sensex consists of a basket of ___ stocks.

a)  50          b)  100         c)   30         d)   66


10.The Government of India has recently announced a scheme for providing short term loans to farmers at concessional rate of ____% p.a. up to an amount of Rs.___ lac.

a) 7, 1          b)   7, 3              c)    5,  1              d)    5, 3












Solutions

1.C
2.A
3.D
4.D
5.A
6.B
7.D
8.B
9.C
10.B






5 Banking and SSC : MCQ ON BANKING 1.The tenth Five-Year Plan period is : a) 2000-05     b) 2001-06     c) 2002-07     d)   2004-2009      e)  2005-2010 2.Indian corpora...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science