GK Trick

February 2015 Current Affairs Banking

INTERNATIONAL
1)Name the first country to Introduce Law for the Creation of Baby from Two Women and One Man?
Ans:- United Kingdom
2)The 5th General Assembly of the International Renewable Energy Agency (IRENA) was held in which city?
Ans:- Abu Dhabi
3)How many SAARC countries met on 2 – 3 February 2015 to finalize Motor Vehicles Agreement this year?
Ans:- Four
4)Rui Araujo, has been chosen as the new prime minister of ____?
Ans:- East Timor
5)According to latest survey, which country has largest area planted under GM (Genetically Modified) crops?
Ans:- USA
INDIA & WORLD
1) What is India’s ranking in the recently released international intellectual property (IP) index?
Ans:- 29
2) In which region, has Gujarat government decided to set up ‘Plast India International University’ in partnership with University of Massachusetts Lowell?

Ans:- Vapi
3) The tenth India Mongolia Joint Training Exercise culminated on 6 February 2015 with a grand closing ceremony held at ___?
Ans:-  Gwalior Military Cantonment
4) Which was the busiest international city pair for travel to and from India during 2014?
Ans:- Mumbai-Dubai
5) The Barak 8 air and missile defence system is being jointly developed by India and which country?
Ans:- Israel
NATIONAL
1)According to latest data, which state has attracted maximum foreign direct investment (FDI) in the country?
Ans:- Maharashtra
2)10th of February will henceforth be recognised in India as?
Ans:- National Deworming Day
3)As per the latest report by TRAI, teledensity in India is approximately about____?
Ans:- 77.58
4)The Government has decided to remove the minimum export price of 450 dollars per tonne on the export of a specific vegetable in view of the prevailing lower prices and higher domestic availability. Name the vegetable?
Ans:- Potato
5)For how many central government services, the government has launched a single window e-Biz portal to bring transparency and ease of doing business in the country on 19 February 2015?
Ans:- 11
STATES
1)In whiich city, “India stone mart 2015″ was recently organized?
Ans:- Jaipur
2)Surajkund International Crafts Mela recently held in which state?
Ans:-  Haryana
3)Which IIT, among the following has launched Mass Open Online Courses (MOOCS) for students?
Ans:- IIT Bombay
4)Which state is set to roll out Information Technology Mass Literacy Scheme or “Digital Saksharta Abhiyaan”, to make the people of the state digitally literate?
Ans:- Haryana
5)Which state Handloom corporation has signed MoU with global e-commerce company e-bay?
Ans:- Gujarat
CONFERENCES
1) Which Indian city hosted the first World Ocean Science Congress?
Ans:- Kochi
AWARDS & HONOURS
1) Which feature film bagged the award for being the best film at the 68th edition of BAFTA in 2015?
Ans:-  Boyhood
2) Who has been selected for the 50th Jnanpith Award for 2014?
Ans:- Bhalchandra Nemade
3) Who has won the King Faisal International Prize(KFIP) 2015?
Ans:- Dr. Zakir A.Naik
4) India based Ricky Kej has won the Grammy Award for his album ___?
Ans:- Winds of Samsar
5) What is the name of the Indian-American assistant professor who was awarded the $500,000 National Science Foundation Career award for his breakthrough research on 11 February 2015?
Ans:- Gurpreet Singh
SPORTS & GAMES
1) The Mascot of the 35th National Games is?
Ans:- Great Indian Hornbill (Ammu)
2) Saloni Dalal, who became the youngest medallist at the 35th National Games in Kerala, is associated with which sports/events?
Ans:- Swimming
3) Which state won the gold medal at the National Games men’s football, final of which was played on 9 February 2015?
Ans:- Mizoram
4)  The opening ceremony of the ICC Cricket World Cup 2015 was held on 12 February 2015 in which cities of New Zealand and Australia?
Ans:- Christchurch and Melbourne
5) Recently, UNICEF and which football legend has launched protection fund named “7” to protect the world’s most vulnerable youngsters?
Ans:- David Beckham
ECONOMY
1) After deciding to split into three, which company recently became the first Indian listed company to solely focus on life insurance?
Ans:- Max India
2) Reserve Bank of India has estimated the Current Account Deficit (CAD) for 2014-15 at ___ percent of the GDP on 3 February 2015?
Ans:-  1.3%
3) What is the new Eligibility limit for Foreign Exchange Remittances under Liberalized Remittance Scheme announced by the RBI on 3 February 2015?
Ans:- $2,50,000
4) What rank has been given to Indians in the latest leaked HSBC list of Swiss Bank account holders from over 200 countries?
Ans:- 16th
5) According to recent UNCTAD report which country has become most favoured foreign investment(FDI) destination?
Ans:- China
SCIENCE & TECHNOLOGY
1)Swine Flu cases are reported from many parts of India. Which animal is associated with Swine Flu?
Ans:- Pig
2)Agni-v Missile has been successfully testfired, the range of Agni-v is?
Ans:- 5500-5800 KM
3)DRDO is building its new Missile Launch testing facility at which place?
Ans:-  Krishna Delta complex
4)Which NASA spacecraft sent new pictures of dwarf planet Pluto that were released by the agency on 4 February 2015?
Ans:- New Horizons
5) World’s first humanoid robot-staffed hotel is set to open in which city?
Ans:- Nagasaki, Japan
PERSONS IN NEWS
A) APPOINTMENTS
1) Naveen Chopra was on 9 February 2015 appointed as Chief Operating Officer of which telecom company?
Ans:- Vodafone
2) Who has assumed charge as the new Chairman and Managing Director of National Research Development Corporation (NRDC) recently?
Ans:- Hanumanthu Purushotham
B) RESIGNS
1) Name the Vice-President of Global Technology Centres, Asia Pacific at Cisco Systems resigned from his post recently?
Ans:- Sanjay Mathur
C) DEATHS
1) Mrinalini Mukherjee passed away recently. She was a famous?
Ans:- Sculptor
D) VISITORS
1) Name the Asian Development Bank (ADB) President visited India on 5 February 2015?
Ans:- Takehiko Nakao
E) MISCELLANEOUS
1) The Limca Book of records has registered which person to be the only woman in India to represent the same constituency on the same party ticket eight times in a row?
Ans:- Sumitra Mahajan
PLACES IN NEWS
1) World’s first robot-staffed hotel is set to open in ______?
Ans:- Japan
ABBREVIATIONS IN NEWS
1) What is the full form of ‘ TRAI  ‘?
Ans:- Telecom Regulatory Authority of India
BOOKS IN NEWS
1) The book “Fragile Frontiers: The Secret History of Mumbai Terror Attacks” was written by —?
Ans:- SK Rath
COMMITTEES IN NEWS
1) Who heads the Supreme Court panel to ensure major reforms in the practice and procedure of Board Of Control For Cricket In India (BCCI)?
Ans:- Justice R M Lodha
DAYS & DATES
1) The International Mother Language Day 2015 was observed on —–?
Ans:- 21 February

5 Banking and SSC : February 2015 Current Affairs Banking INTERNATIONAL 1)Name the first country to Introduce Law for the Creation of Baby from Two Women and One Man? Ans:- United Kingdom 2)T...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science