GK Trick

January 2015 Current Affairs Banking

INTERNATIONAL
1) Which Asian country celebrated its 67th Independence Day on 4 January 2015?
Ans:- Myanmar
2) Recently in news, “Charlie Hebdo” magazine belongs to which country?
Ans:- France
3) Maithripala Sirisena, has been elected as new President of which country?
Ans:- Sri Lanka
4) Who was elected as the first female President of Croatia on 11 January 2015?
Ans:- Grabar Kitarovic
5) Historic “Paris unity rally” was organized in support of ?
Ans:- Anti-terrorism
INDIA & WORLD
1) Name the train that has now started running from Kolkata to Dhaka with its own rake from 4 January 2015?
Ans:- Maitree Express

2) The 8th India-Japan Foreign Ministers’ Strategic Dialogue was held on 17 January 2015 ________?
Ans:-  New Delhi
3) Which country recently allowed e-voting by non-resident citizens?
Ans:- India
4) Which country on 20 January 2015 signed an agreement on transfer of sentenced persons with Hong Kong Special Administrative Region?
Ans:- India
5) European Union (EU) on 20 January 2015 decided to lift a seven-month-long ban on the import of mangoes from –?
Ans:- India
NATIONAL
1) Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA) has been recently renamed as?
Ans:- Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI)
2) Direct Benefit Transfer Scheme for LPG has recently been renamed as?
Ans:- PAHAL
3) Name the Union Minister for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation who inaugurated the India Water Week – 2015 recently with the theme “Water Management for Sustainable Development”?
Ans:- Uma Bharti
4) Union Cabinet on 5 January 2015 approved the largest ever telecom spectrum auction which will cover?
Ans:- 2G
5) Which year will be celebrated as Jal Kranti Varsh across the country to highlight the need of conservation and saving of water?
Ans:- 2015-16
STATES
1) Which state government on 1 January 2015 launched an online facility for making application under the Right to Information Act?
Ans:- Maharashtra
2) Who has launched the special programme titled ‘CORRECTION’, a unique initiative for prisoners providing an opportunity to prisoners to showcase their talents?
Ans:-  All India Radio Thiruvananthapuram
3) Which state in India became the first to ban the sale of loose cigarettes in India?
Ans:- Punjab
4) Union cabinet meeting has recently approved setting up of India-based Neutrino Observatory (INO) project in Bodi West Hills of which state?
Ans:- Tamil Nadu
5) In which zone did the Railway Minister on 13 January 2015 inaugurate India’s first compressed natural gas (CNG)-powered train?
Ans:- Rewari – Rohtak link of Northern Zone
CONFERENCES
1) 13th Pravasi Bharatiya Divas was held on 7 – 9 January 2015 at Gandhinagar, Gujarat. Who was the chief guest at the event?
Ans:- Donald Ramotar, President of Guyana
2) Which Indian city will hold the World Congress on Infomation Technology 2018?
Ans:- Hyderabad
AWARDS & HONOURS
1) London-based financial journal “Central Banking” named who as the winner of the “Governor of the Year” award on 13 January 2015?
Ans:- Raghuram Rajan, RBI Governor
2) What is the name of the Indian-American entrepreneur and philanthropist who was presented with the prestigious Martin Luther King Jr Award on 18 January 2015 in Washington?
Ans:- Frank Islam
3) National Award for e-Governance for the best district-level initiative in Citizen-Centric Service Delivery through ICT was presented to which State?
Ans:-  Jammu & Kashmir
4) How many childrens are given National Bravery award 2014?
Ans:- 24
5) Who won the 2015 Space Pioneer Award in Science and Engineering category?
Ans:- Mars Orbiter Mission (MOM) Team of ISRO
SPORTS & GAMES
1) Name the Indian cricket player who has broken the record of Rahul Dravid of Highest Scorer in Australia?
Ans:- Virat Kohli
2) Recently, Who made the fastest ODI century in 31 balls?
Ans:- AB de villiers
3) Who bagged the FIFA Ballon d’Or award for 2014 in women category?
Ans:- Nadine Kessler
4) Name the tennis players who won the Apia International Title in Women’s Double Category on 17 January 2015?
Ans:-  Mattek-Sands and Sania Mirza
5)  Who created a national record in weightlifting by lifting 238 kilograms under the 56 kilograms category at 10th Youth National Weightlifting Championship 2015?
Ans:- Jimjang Deru
ECONOMY
1) Post office savings bank accounts can now be operated through ATMs following a recent gazette notification amending which Post Office rules?
Ans:- Post Office Savings Bank General Rules, 1981
2) For which type of companies, RBI has relaxed KYC rules due to practical difficulties and constraints in getting KYC documents at frequent intervals?
Ans:- Non-Banking Financial Companies (NBFC) )
3) As per the announcement made by the government, in which type of banks the post of Chairman and Managing Director (CMD) and CEO would be separate?
Ans:- Public Sector Banks
4) As per the RBI guidelines, what is the minimum paid-up equity capital for small finance banks?
Ans:- Rs.100 Crore
5) Which bank launched India’s first contactless debit and credit card on 7 January 2015 that enables one to make payments by just waving the card near merchant terminals instead of swiping the same?
Ans:- ICICI Bank
6) Which Middle-east based bank during January 2015 launched region’s first online-only consumer banking business will offer personal finance products and credit cards?
Ans:- Gulf International Bank (GIB)
SCIENCE & TECHNOLOGY
1) In which month of the year 2015, there will be no communication of ISRO with the Mars Orbiter Mission (MOM)?
Ans:-  June 2015
2) The “Project-75” of the Indian Navy’s is related to construction and design of __?
Ans:- Submarines
3) The first antibiotic discoevered in last 30 years, capable of fighting superbig resistance, has been named?
Ans:- Teixobactin
4) First indigenously-built Light Combat Aircraft Tejas was handed over to Indian Air Force by Defence Minister Manohar Parikkar on 18 January 2015. Tejas was developed by?
Ans:- Hindustan Aeronautics Limited (HAL)
5) Which year was marked as the Earth’s hottest year since 1880 as per the two separate analyses done by NASA scientists and National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) scientists?
Ans:- 2014
PERSONS IN NEWS
A) APPOINTMENTS
1) M.Sathiyavathy has recently become first woman to be appointed as Director General (DG) of?
Ans:- Directorate General of Civil Aviation (DGCA)
2) Justice Mohammad Yaqoob Mir was on 5 January 2015 appointed as the Chief Justice of which high court?
Ans:- Jammu & Kashmir
B) RESIGNS
1) What is the name of the former director of the Central Bureau of Investigation (CBI) who resigned from the post of member of the Union Public Service Commission (UPSC) during January 2015?
Ans:- Amar Pratap Singh
C) DEATHS
1) Virendra Prabhakar was died on 4 January 2015.He was a famous?
Ans:- Photo Journalist
2) Upendra Trivedi who passed away on 4 January 2015 was a renowned actor of stage and cinema in?
Ans:- Gujarati
D) VISITORS
1) Name the Bhutan Prime Minister visited India from 10-18 January 2015?
Ans:- Lyonchhen Tshering Tobgay
E) MISCELLANEOUS
1) Who recently (Jan 2015) became the first cricketer to cross 5 million followers on Twitter?
Ans:- Virat Kohli
PLACES IN NEWS
1) The Chandyan village, where the remnants of late Harappan period house have been discovered recently is located in __?
Ans:- Uttar Pradesh
ABBREVIATIONS IN NEWS
1) What is the full form of SAIL?
Ans:- Steel Authority of India Limited
BOOKS IN NEWS
1) Name the author of the book ‘The Indian Parliament – A Critical Appraisal’ released by the Vice President of India on 8 January 2015?
Ans:- Prof. Sudha Pai and Shri Avinash Kumar
COMMITTEES IN NEWS
1) Which committee was constituted to look into various concerns of the citizens hailing from the North Eastern States living in different parts of the country and to suggest suitable remedial measures?
Ans:- Bezbaruah Committee
DAYS & DATES
1) National Youth Day was observed across India on —-?
Ans:- 12 January 2015

5 Banking and SSC : January 2015 Current Affairs Banking INTERNATIONAL 1) Which Asian country celebrated its 67th Independence Day on 4 January 2015? Ans:- Myanmar 2) Recently in news, “Char...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science