GK Trick

20-20 GA Capsule Quiz (RBI /Indian Economy /GDP /Rank of India)

1. The Employees Provident Fund Organisation (EPFO) increased the life insurance cover of its subscribers from 3.6 lakh to _____ rupees? 
Answer. 6 lakh rupees

2. RBI to issue which denomination coins to mark which International Yoga Day? 
Answer. 10 rupees coins

3. Who has permitted banks including Co-operative banks without ATM network to issue debit cards in tie-up with a bank that has its own network as it pushes for cashless transactions?
Answer. RBI

4. RBI signed Special Currency Swap Agreement with which foreign bank. Under the arrangement, the Central Bank of Sri Lanka can draw up to 1.1 billion US dollar for a maximum period of six months?
Answer. Central Bank of Sri Lanka

5. The Reserve Bank of India (RBI) has chosen how many out of 41 applicants to set up payments banks in the country?
Answer. 11

6. The Reserve Bank of India (RBI) declared State Bank of India (SBI) along with which bank  as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs) in line with the D-SIB Framework?
Answer. ICICI bank 

7. Central Statistical Office (CSO) released the estimates of Gross Domestic Product (GDP) for the April-June quarter of 2015. As per the estimates, India grew by how many  percent during the first quarter of the 2015-16 financial year?
Answer. 7 percent 

8. Current account deficit narrows to ____ percent  of GDP in April-June?
Answer. 1.2%

9. Union Railway Ministry has signed how many Memorandum of Understandings (MoUs) with Union Power and New & Renewable Energy Ministry for energy conservation, transmission and solarisation?
Answer. Four

10. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDA) has allowed banks to tie up with a maximum of ____ insurers from three segments —life, non–life and standalone health insurers — as part of the new bancassurance guidelines. 
Answer. Nine 

11. Which scheme has been acknowledged as the world’s largest cash transfer program (households) by the Guinness Book of World Records?
Answer. Pratyaksha Hastaantarit Laabh (PAHAL)

12. Finance Minister Arun Jaitley launched two funds the India Aspiration Fund (IAF) and SIDBI Make in India Loan for Enterprises (SMILE) under Small Industries Development Bank of India (SIDBI) in line to carter funding for start-ups and to aid small enterprises in India. The funds are Rs 2,000-crore India Aspiration Fund (IAF) and SIDBI Make In India Loan For Enterprises (SMILE) scheme with an investment size of Rs ______ ?
Answer. Rs 10,000 crore.

13. Union government has announced to sell how much stake in state owned Indian Oil Corporation (IOC)?
Answer. 10 percent

14. What is India’s ranks  on global peace index?Answer. 143rd
Note: Iceland tops list

15. Who expects India  to accelerate to 7.5% in FY 2016, 7.9% in FY2017 and 8% in FY 2018? 
Answer. World Bank

16. Asian Development Bank cuts India's GDP growth forecast for fiscal to ____% from 7.8 %?
Answer. 7.4 %

17. India Ranks ____  in Ease of Doing Business Among 189 Economies?
Answer. 142
Note: Singapore is at the top position, followed by New Zealand.

18. What is India’s rank World Press Freedom Index?
Answer. 136
Note: Finland on the 1st position followed by Norway and Denmark 

19. India ranks _____  on global business resilience index?
Answer. 119
Note: Topped by Norway

20. India ranked _____ in Intellectual Property Index out of total 30 countries?
Answer. 29
Note: US on top 


5 Banking and SSC : 20-20 GA Capsule Quiz (RBI /Indian Economy /GDP /Rank of India) 1. The Employees Provident Fund Organisation (EPFO) increased the life insurance cover of its subscribers from 3.6 lakh to _____ rupees?  ...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science