GK Trick

Current Affairs Revision September

1. Which bank has launched the online specific credit card — SimplyCLICK — in partnership with seven e-commerce players. The partners included Amazon India, BookMyShow, Cleartrip, FabFurnish, Food Panda, LensKart and Ola Cabs?
Answer. SBI

2. Where is the headquarter of Facebook located?
Answer. California

3. What is the name of the indigenously-developed second generation, Anti-Tank Guided Missile which is having a range of 2.8 km & was successfully test-fired at Babina Army Range, Madhya Pradesh recently?
Answer. Amogha-1

4. Name the state where the elections was to be held in five phases from October 12 to November 5?
Answer. Bihar

5. The U.S. Ambassador to India, Richard Varma, launched which movement, along with Bollywood legend Amitabh Bachchan and Ratan Tata, Chairman, Sir Ratan Tata Trusts?
Answer. ‘Mumbai Dialogue: Towards a TB-free India

6. Name the scheme which the Defence Minister Manohar Parrikar announced for the ex-servicemen. 
Answer. One Rank, One Pension (OROP) scheme

7. Name the organization which was planning to launch a nationwide e-payment literacy workshop on the occasion of World Literacy Day on September 8?
Answer. National Payments Corporation of India

8. What is the name of the mission of Railways envisaging renewal of tracks, more railway bridges, better signalling and rolling out of accident-proof coaches and engines?
Answer. Zero-accident mission

9. Who will guide Maharashtra on microfinance and how to revive dying Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) in the State?
Answer. Muhammad Yunus of Bangladesh

10. What is the full form of CUS ?
Answer. Cryogenic Upper stage (CUS)

11. In which city, India sealed the deal to acquire the ownership of a three-storey bungalow, where Dalit icon and architect of Constitution Dr. B.R. Ambedkar lived as a student in the 1920s?
Answer. London

12. According to the statement of Government, how much money have been deposited in in over 17.5 crore bank accounts within a year of the launch of the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana, the largest financial inclusion scheme in the world?
Answer. 22,000 crores

13. What is the target set by the government for the solar power generation capacity by 2022 under the National Solar Mission?
Answer. 40,000 MW

14. In which city's airport, Prime Minister Narendra Modi inaugurated a new terminal which will handle both domestic as well as international flights?
Answer. Chandigarh airport

15. In September 2015, Moody’s Investors Service said Indian economy would grow at how much percent in the current fiscal year?
Answer. 7 per cent

16. Which country has revised its annual economic growth rate in 2014 to 7.3 percent from the previously released figure of 7.4 percent?
Answer. China

17. In which scheme of the government, the government has decided to provide an additional 50 days of manual work?
Answer. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA)

18. Which ministry has been given the administrative control of the Unique Identification Authority of India (UIDAI), which issues Aadhaar cards?
Answer. Ministry of Communication and Information Technology

19. Finance minister Arun Jaitley embarked on a four-day visit to which Asian financial hubs to convince investors of that place to invest in India’s infrastructure and manufacturing sectors?
Answer. Singapore and Hong Kong

20. Who bagged the Best Airport Award for 2013-14?
Answer. Delhi’s Indira Gandhi International Airport (IGIA)

21. With which aerospace company, the Indian Institute of Technology of Bombay will convene a summit on aerospace innovation in New Delhi?
Answer. Boeing

22. Name the scheme which is launched by government with a goal to provide 24-hour power supply to each and every house of the nation?
Answer. National Integrated Power Development Scheme (IPDS)

23. The G-20 Meeting of Finance Ministers and Central Bank Governors was held for two days on 4 September and 5 September 2015 in which city?
Answer. Ankara,Turkey

24. The 11th session of the India-UAE Joint Commission Meeting for Technical and Economical Cooperation was held in?
Answer. New Delhi

25. The fourth India-Bhutan Development Cooperation Talks for the 11th Five Year Plan of Bhutan was held in?
Answer. New Delhi

5 Banking and SSC : Current Affairs Revision September 1. Which bank has launched the online specific credit card — SimplyCLICK — in partnership with seven e-commerce players. The partners incl...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science