GK Trick

IBPS PO Mains: Reasoning Quiz

Directions (1-2): Study the given information carefully to answer the given questions.
Anupama starts from point K which is 8m to the east of point B. From point K, she walks 10 m to the north, takes a right turn and then walks for 5 m. She then takes a right turn, walks for 3m and stops at point M.Animesh starts from point P which is 4 m to the north of point B. From point P he walks 5m to the west, takes a right turn and walks for 3 m. He then again takes a right turn and walks for 13 m and stops at point X.


1. What is the distance between point M and point X?
(a) 3 m
(b) 10 m
(c) 5 m
(d) 11 m
(e) 8 m

2. In what direction is point K with respect to point P?
(a) South-East
(b) North-West
(c) West
(d) North
(e) South-West

Directions (3-5): Study the following information and answer the given questions.
Y is the sister of J. L is the wife of J. L has only one son R. K is the mother of L. K is married to D. D has only one daughter.

3. As per the given information, how is J related to K?
(a) Son
(b) Son-in-law
(c) Niece
(d) Nephew
(e) Daughter-in-law

4. As per the given information, how is R related to Y?
(a) Nephew
(b) Cannot be determined
(c) Uncle
(d) Niece
(e) Aunt

5. If L is the sister of B, then how is B related to J?
(a) Sister-in-law
(b) Cannot be determined
(c) Brother
(d) Brother-in-law
(e) Uncle

Directions (6-10): Read the following information and answer the given questions.
P, Q, R, S, T, U, V and W are seated in a straight line but not necessarily in the same order. Some of them are facing South while some are facing North. 
(Note : Same direction means that if one person facing North then the other also faces North and vice-versa. Opposite direction means that if one person is facing North then the other faces South and vice-versa.) T faces South. Only three people sit to the left of T. Only two people sit between T and Q.U sits third to the right of W. W is neither an immediate neighbour of T nor Q. 
W does not sit at any of the extreme ends of the line.Both the immediate neighbours  of  S face north. S is not an immediate neighbour of W. Only one person sits between S and P. P faces same direction as W. Immediate neighbours of Q face opposite directions (i.e. if one neighbour faces north then the other south and vice-versa).Persons sitting at extreme ends face opposite directions. R faces a direction opposite to S.

6. How many persons are seated between T and P?
(a) Four 
(b) More than four
(c) One
(d) Three
(e) Two

7. Which of the following pairs represents persons seated at the two extreme ends of the line?
(a) R, T
(b) P, V
(c) P, U
(d) Q, R
(e) R, S

8. Which of the following is true about V with respect to the given arrangement?
(a) Only two people sit between V and Q.
(b) Only one person sits to the right of V.
(c) None of the given options is true.
(d) U is one of the immediate neighbor of V
(e) R sits second to the right of V.

9. Who amongst the following sits to the immediate left of R?
(a) T
(b) P
(c) W
(d) Q
(e) S

10. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) R
(b) U
(c) P
(d) W
(e) T

Answers-
1. c
2. a
3. b
4. a
5. b
6. d
7. b
8. c
9. c
10. b


5 Banking and SSC : IBPS PO Mains: Reasoning Quiz Directions (1-2): Study the given information carefully to answer the given  questions. Anupama starts from point K which is 8m to th...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science