GK Trick

Quantitative Aptitude for SBI PO Prelims

Directions (Q.1-5): What should come in place of question mark (?) in following number series problems?

Q1. 6,  32, 152, 450,      ?
(a) 444
(b) 448
(c )446
(d) 440
(e) 464

Q2. 25,   30, 66, 211.2, 887.04,     ?
(a) 1064.448
(b) 1063
(c) 1060.548
(d) 1162.858
(e) 4612.608

Q3. 132,  156,  182, 210, ?
(a) 260
(b) 240
(c) 280
(d) 300
(e) 230

Q4. 227,   200,   173,  146,  ?
(a) 109
(b) 119
(c) 109
(d) 128
(e) 110

Q5. 19,    68, ?,     129, 145, 154
(a) 100
(b) 101
(c) 210
(d) 98
(e) 104

Directions (6-10): Simplify the following questions.

Q6. √(?) × √3025 = 2695
(a) 2401
(b) 2209
(c) 2601
(d) 2304
(e) 2400

Q7.  (98)^2+(?) = (150)^2 - (80)^2 - 737
(a) 6084
(b) 5759
(c) 5777
(d) 6724
(e) 5658

Q8.  48 + 8 × 0.75 – 5 =?
(a) 22
(b) 36
(c) 49
(d) 56
(e) 46

Q9.  18.657 – 7.549 – 4.111 – 1.630 =?
(a) 4.673
(b) 6.893
(c) 6.562
(d) 5.367
(e) 6.367

Q10. 2950 ÷ 12.5 + 160 =?
(a) 392
(b) 390
(c) 396
(d) 394
(e) 400

Directions (Q.11- 15): There are five students who appeared for RBI Grade B exam. Paper consists of 100 questions with 1 mark for each correct answer and 0.25 marks for each wrong answer. 


Note: Data found in any question is valid for all other questions unless it is given any condition.
No. of wrong questions = (total questions attempted-total marks obtained)×4/5
No. of right questions = total questions attempted – total wrong questions

Q11. Difference between total right number of questions of all students together and total wrong no. of questions of all students together is
(a) 141
(b) 161
(c) 223
(d) 156
(e) None of these

Q12. Marks obtained by Aditya and Puskar together is what % of the marks obtained by Anshuman, Avanish and Alka together? (rounded off to 2 decimal places)
(a) 106.54%
(b) 91.16%
(c) 95.20%
(d) 96.71%
(e) 101.71%

Q13. If the penalty of wrong answer is 0.33 then marks obtained by Aditya, Anshuman and Puskar together is 
(a) 192.21
(b) 224.19
(c) 190.86
(d) 219.14
(e) 194.22

Q14. If the passing % marks in the exam is 50 marks then at least how many questions has to be answered right by Puskar? (He attempted 92 questions) 
(a) 58
(b) 56
(c)  59
(d) 55
(e) 60

Q15. What is the percent of marks obtained by all of them together? 
(a) 59.03%
(b) 53.15%
(c) 52.53%
(d) 45.05%
(e) 55.25%













 SOLUTIONS

1.C
2.E
3.B
4.B
5.E
6.A
7.B
8.C
9.D
10.C
11.C
12.A
13.C
14.C
15.E

5 Banking and SSC : Quantitative Aptitude for SBI PO Prelims Directions (Q.1-5): What should come in place of question mark (?) in following number series problems? Q1. 6,  32, 152, 450,      ? (...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science