GK Trick

General Awareness for Dena Bank PO Exam

Q1. PM Narendra Modi laid the foundation stone of various development projects worth over _____________ in Varanasi.
(a) Rs. 100 crores
(b) Rs. 500 crores
(c) Rs. 2000 crores
(d) Rs. 800 crores
(e) Rs. 1000 crores

Q2. India has announced a new Line of Credit of _____________ for defense procurement by Mauritius as the two sides signed many agreements on the second day of President Ram Nath Kovind's visit.
(a) USD 100 million
(b) USD 1500 million
(c) USD 2000 million
(d) USD 5000 million
(e) USD 1 million

Q3. Who is the present Prime Minister of Mauritius?
(a) Lee Hsien Loong
(b) Ameenah Gurib-Fakim
(c) Pravind Jugnauth
(d) Halimah Yacob
(e) Navin Ramgoolam

Q4. The Centre has constituted a three-member ___________ Water Disputes Tribunal to adjudicate the dispute between Odisha and Chhattisgarh over sharing the river's water.
(a) Indravati River
(b) Budhabalanga River
(c) Subarnarekha River
(d) Brahmani River
(e) Mahanadi River

Q5. The government will establish a unified authority for regulating all financial services in IFSCs in India. What is the meaning of "S" in IFSCs?
(a) Selling
(b) Solutions
(c) Scheme
(d) System
(e) Service

Q6. The Union Budget 2018-19 has doubled the allocation on Digital India programme to Rs __________ crore in 2018-19.
(a) Rs 1231 crore
(b) Rs 16321 crore
(c) Rs 3073 crore
(d) Rs 7029 crore
(e) Rs 10123 crore

Q7. To further Broadband access in villages, the Government has proposed to set up ____________ wifi hotspots to provide net connectivity to five crore rural citizens.
(a) five lakh
(b) two lakh
(c) four lakh
(d) six lakh
(e) eight lakh

Q8. The country’s largest lender, SBI has slashed charges for non-maintenance of AMB in savings accounts by nearly 75 percent. AMB stands for-
(a) Average Monthly Bill
(b) Average Monthly Balance
(c) Average Minimum Balance
(d) Annually Monthly Balance
(e) Average Maximum Balance

Q9. Which Bank has launched instant overdraft ‘InstaOD’ facility for MSME (Micro, Small and Medium Enterprises) customers in a completely online and paperless manner recently?
(a) State Bank of India
(b) ICICI Bank
(c) Punjab National Bank
(d) Axis Bank
(e) Kotak Mahindra Bank

Q10. Who is the chairman the three-member Water Disputes Tribunal constituted by center to adjudicate the dispute between Odisha and Chhattisgarh over sharing a river's water?
(a) Vaibhav Rao
(b) Ashish Patil
(c) Indermeet Kaur
(d) AM Khanwilkar
(e) Ravi Ranjan

Q11. The government has decided to institute an award for carrying out best investigation of crime for promoting high professional standards among police forces. Based on the average crime data for the last three years, a total of ________ medals will be awarded every year.
(a) 101 medals
(b) 25 medals
(c) 137 medals
(d) 162 medals
(e) 58 medals

Q12. State Bank of India will be investing a total of Rs 80 billion in the Arun III hydropower project of Nepal. SBI was established in which of the following year?
(a) 1957
(b) 1955
(c) 1954
(d) 1953
(e) 1952

Q13. Prime Minister Narendra Modi inaugurated 16th International Energy Forum Ministerial Meeting in New Delhi. Where is secretariat of International Energy Forum?
(a) Rome, Italy
(b) Vienna, Austria
(c) Riyadh, Saudi Arabia
(d) Ottawa, Canada
(e) Paris, France

Q14. Capital city of Zambia is?
(a) Prague
(b) Tarawa
(c) Funafuti
(d) Lusaka
(e) Pristina

Q15. The _____________ Parliament has approved the anti-defection bill with retrospective effect amidst the boycott by opposition MPs.
(a) Pakistan
(b) South Africa
(c) Japan
(d) Singapore
(e) Maldives











SOLUTIONS

1.D
2.A
3.C
4.E
5.E
6.C
7.A
8.B
9.B
10.D
11.D
12.B
13.C
14.D
15.E

5 Banking and SSC : General Awareness for Dena Bank PO Exam Q1. PM Narendra Modi laid the foundation stone of various development projects worth over _____________ in Varanasi. (a) Rs. 100 crores (...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science