GK Trick

Banking Quiz for Dena Bank PO Exam 2018

Q1. Savings account with zero balance can be opened for?
(a) Persons of high net worth
(b) Employees of IT companies
(c) financial Weaker sections of society
(d) Companies
(e) None of the given options is true

Q2. RBI stipulates a healthy mix of CASA in the business figures of banks. What does it denote?
(a) Customer Analysis and Savings Pattern
(b) Cost Appreciation and Selling Analysis
(c) Current Account and Savings Account
(d) Credit and Savings Aggregate
(e) None of the given options is true

Q3. Banks are authorized to sell third-party products. Which are these products?
(a) Mutual funds
(b) Term deposits
(c) Credit cards
(d) Gift cheques
(e) None of the given options is true

Q4. How does a bank establish the identity of a customer?
(a) By getting the introduction of an existing customer
(b) By following KYC norms
(c) By taking AADHAR card copy
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

Q5. How are minors encouraged to save money by banks?
(a) By opening the account in the name of the minor
(b) By allowing savings account to minors under guardianship
(c) By allowing them to come to the bank for depositing money
(d) By going to schools
(e) None of the given options is true

Q6. In which situation does bank customer relationship cease?
(a) When there are complaints from the customer
(b) When the bank accepts the complaint from the customer
(c) When the customer is declared of unsound mind
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

Q7. In case of cheque bouncing what is the permissible punishment?
(a) Imprisonment
(b) Fine equal to the value of the bounced cheque
(c) Fine equal to double the amount of bounced cheque
(d) Monetary fine and imprisonment
(e) None of the given options is true

Q8. What is the name given to deposit accounts in Indian banks of Indians who reside overseas?
(a) Non-resident accounts
(b) Non-resident ordinary account
(c) Non-resident external account
(d) Absentee Indian accounts
(e) None of the given options is true

Q9. Which organization pays the insurance premium for getting the bank deposits insured?
(a) RBI
(b) Individual banks
(c) Account holders
(d) There is no payment of premium
(e) None of the given options is true

Q10. How would you differentiate between a post office savings account and a savings bank account?
(a) There is no cheque facility with post office savings accounts
(b) There is no ATM of post offices
(c) Banks can pay interest at rates decided by them while post offices have the fixed rate of interest as decided by the government
(d) Passbooks are not issued by post offices
(e) None of the given options is true

Q11. With which of the following would you identify a ‘no frills’ account with?
(a) A savings account with no minimum balance requirement
(b) A savings account not having KYC requirement
(c) Fixed deposit account for one year and less
(d) Savings account opened in rural branches
(e) None of the given options is true

Q12. ‘Account Payee Crossing’ of cheques is meant to convey which of the following
(a) Payment to the person named in the cheque
(b) Payment to the person or his authorized representative
(c) Payment to the named person only through bank clearing house
(d) Payment to the payee named through clearing against the confirmation of collecting bank
(e) None of the given options is true

Q13. Which of the following do you think is the accepted practice for banks?
(a) Banks offer higher interest rates to senior citizens on their fixed deposits as compared to others
(b) Banks charge lesser interest from senior citizens on their personal loans
(c) Senior citizens can open bank accounts without the need to follow KYC norms
(d) Senior citizens are not permitted to use mobile banking
(e) None of the given options is true

Q14. A bank customer could not get his grievance resolved by his bank even after referring his complaint to the designated official of the concerned bank. Whom should he approach next to settle the matter?
(a) Consumer protection court
(b) RBI
(c) Banking ombudsman
(d) Finance ministry
(e) SEBI

Q15. A crossed cheque has been given to you for services rendered. In what way can you get the cheque encashed?
(a) By presenting it across the counter of the bank branch
(b) By sending it through speed clearing
(c) By depositing it in your personal bank account
(d) Anyone of the above
(e) None of the given options is true











SOLUTIONS

1.C
2.C
3.A
4.D
5.B
6.C
7.D
8.A
9.B
10.C
11.A
12.D
13.A
14.C
15.C

5 Banking and SSC : Banking Quiz for Dena Bank PO Exam 2018 Q1. Savings account with zero balance can be opened for? (a) Persons of high net worth (b) Employees of IT companies (c) financial Weake...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science