GK Trick

General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Q1. India’s first and longest ropeway to connect Mumbai with the famous Island in the Arabian Sea is planned to be constructed by the Mumbai Port Trust. What is the name of that Island?
(a) Majuli Island
(b) Havelock Island
(c) Barren Island
(d) Elephanta Island
(e) Diu Island

Q2. The Indian Navy has begun a joint maritime exercise with the French Navy at the Mediterranean Sea to further deepen combat coordination between the two navies. The Joint exercise is named as ____________.
(a) PARAKRAM
(b) VARUNA
(c) KAUSHAL
(d) GRAMANA
(e) SHAKTI

Q3. The White House has recently named a retired Marine major general ______________ as the new Director of the Secret Service.
(a) Sandish Machol
(b) Sebastian Andrew
(c) Randolph Ailes
(d) Johnnefer Sout
(e) Harrynara Dahol

Q4. The World Intellectual Property Day is celebrated globally on __________.
(a) March 28
(b) March 21
(c) April 19
(d) April 28
(e) April 26

Q5. An Asset Reconstruction Company (ARC) in India is associated with-
(a) UCPDC
(b) DICGC
(c) NPA
(d) Home Loan
(e) None of the given options is true

Q6. Which of the following is mainly used by the banks in order to meet their temporary requirement of Cash on a daily basis?
(a) Commercial Paper
(b) Certificate of Deposit
(c) Collateralized Borrowing and Lending Obligations (CBLO)
(d) Call Money
(e) None of the given options is true

Q7. ___________ is a voluntary market body for the bond, money and derivatives markets.
(a) RBI
(b) SEBI
(c) IRDAI
(d) FIMMDA
(e) UIDAI

Q8. Private sector lender Yes Bank announced the alliance with which of the following e-commerce company under which the bank will offer conditionally approved loans to the latter’s existing customers?
(a) Paisabazaar.com
(b) Naptol.com
(c) Askbazar.com
(d) Bookmyshow.com
(e) None of the given options is true

Q9. Northeast India's largest Information Technology (IT) hub was opened recently in _____________ to boost employment and e-governance besides to export software technology.
(a) Assam
(b) Tripura
(c) Meghalaya
(d) Arunachal Pradesh
(e) Sikkim

Q10. Name the youngest chancellor of any university in the nation who has bagged Dr Babasaheb Ambedkar International Foundation award for excellent performance in the field of education.
(a) Sankalp Joshi
(b) Manish Subrato
(c) Mangalam S Sen
(d) Dileep K Nair
(e) Mahesh K Rawat

Q11. Name the country that will host the 18th World Road Meeting (WRM 2017) in November 2017 according to the International Road Federation (IRF).
(a) India
(b) China
(c) Japan
(d) Indonesia
(e) Pakistan

Q12. Who is present President of Afghanistan?
(a) Ilham Aliyev
(b) Mohammad Ashraf Ghani
(c) Milos Zeman
(d) Abdelaziz Bouteflika
(e) Abdul Hamid

Q13. Harangi Dam is in which of the following state?
(a) Madhya Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Karnataka

Q14. Headquarter of Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons(OPCW) is in which of the following city?
(a) Colombo, Sri Lanka
(b) Djibouti City
(c) Washington, D.C., USA
(d) The Hague, Netherlands
(e) Geneva, Switzerland

Q15. Name the country that has become the first to open an honorary consulate office in Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City).
(a) Austria
(b) Belgium
(c) Russia
(d) France
(e) Japan











Solutions

1.D
2.B
3.C
4.E
5.C
6.D
7.D
8.A
9.B
10.D
11.A
12.B
13.E
14.D
15.B




5 Banking and SSC : General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017 Q1. India’s first and longest ropeway to connect Mumbai with the famous Island in the Arabian Sea is planned to be constructed by the Mumba...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science