GK Trick

General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Q1. The 'Swachh Survekshan 2017' survey results were recently announced by former Urban Development Minister M Venkaiah Naidu. Which of the following city is the dirtiest city in India?
(a) Itawah
(b) Varanasi
(c) Hardoi
(d) Gonda
(e) Bhusawal

Q2. India has launched the GSLV-F09 carrying the GSAT-9 or the “South Asia” satellite from Sriharikota, Andhra Pradesh. What is the meaning of "S" in GSLV?
(a) Satellite
(b) Solutions
(c) Search
(d) Science
(e) Space

Q3. In order to Strengthen defence ties, India has opened its first private small arms manufacturing plant at- 
(a) Vadodara, Gujarat
(b) Malanpur, Madhya Pradesh
(c) Varanasi, Uttar Pradesh
(d) Darbhanga, Bihar
(e) None of the given options is true 

Q4. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has constituted Technical Committee to lay down Technical Standards for the performance of core services and other services in accordance with Regulation 14 of the IBBI (Information Utilities) Regulations, 2017. The committee will be Chaired by-
(a) Mr Anthony Lianzuala
(b) Shobana Kamineni
(c) Dr RB Barman 
(d) Yusra Mardini 
(e) Nita Ambani

Q5. Softbank has made its biggest investment in an Indian digital enterprise by sealing a funding round of Rs 9,000 crore ($1.4 billion) in mobile payments provider Paytm. Softbank is based in-
(a) Austria
(b) Japan
(c) Hong Kong
(d) China
(e) Russia

Q6. Which among the following banks has entered into a Memorandum of Understanding (MoU) with Life Insurance Corporation (LIC) of India for selling life insurance products of LIC?
(a) Kotak Mahindra Bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) State Bank of India
(e) Karnataka Bank

Q7. HDFC Life has announced the launch of an artificial intelligence-based application 'SPOK' that can automatically read, understand, categorise, prioritise and respond to customer emails sent to the private insurer. Where is the corporate office of HDFC life?
(a) Nainital
(b) Jaipur
(c) Mumbai
(d) New Delhi
(e) Ahmedabad

Q8. The Insolvency and Bankruptcy Board of India was established on ______________ in accordance with the provisions of The Insolvency and Bankruptcy Code, 2016.
(a) 01st April 2017
(b) 01st October 2013
(c) 01st November 2015
(d) 01st October 2016
(e) 01st September 2016

Q9. Which among the following state government has passed a resolution granting river Narmada the status of a living entity and committed itself to the protection of its legal rights recently?
(a) Andhra Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Arunachal Pradesh
(d) Uttar Pradesh
(e) Madhya Pradesh

Q10. The NABARD (Amendment) Bill, 2017 was introduced by Minister of Finance, Mr Arun Jaitley. Who is the present  Chairman of NABARD?
(a) Dr Kshatrapati Shivaji
(b) Yaduvendra Mathur
(c) Urjit R Patel
(d) Ajay Tyagi
(e) Harsh Kumar Bhanwala

Q11. Reliance Corporate IT Park Ltd. (RCITPL) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with enterprise application software major SAP SE to launch ________________ solution for taxpayers.
(a) SUKHAD GST
(b) SUGAM GST
(c) SINEH GST
(d) SARAL GST
(e) None of the given options is true 

Q12. Who is present President of Germany?
(a) Manuel Valls
(b) John Howard 
(c) Frank-Walter Steinmeier
(d) Freundel Stuart
(e) David A. Granger

Q13. Alamatti Dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Karnataka

Q14. Headquarters of International Monetary Fund is in which of the following city? 
(a) Basel
(b) Rome
(c) Guatemala City
(d) Washington D.C
(e) Perth

Q15. Which bank has launched a new trading platform called “Selfie” for customers in association with Geojit?
(a) Federal Bank
(b) IDFC Bank
(c) Kotak Mahindra Bank
(d) HDFC Bank
(e) ICICI Bank















Solutions

1.D
2.A
3.B
4.C
5.B
6.E
7.C
8.D
9.E
10.E
11.D
12.C
13.E
14.D
15.A







5 Banking and SSC : General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017 Q1. The 'Swachh Survekshan 2017' survey results were recently announced by former Urban Development Minister M Venkaiah Naidu. Whi...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science