GK Trick

English Quiz For IBPS SO Prelims - 2018

Direction (1-8): In the passage given below there are blanks which are numbered from 1 to 8. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning.

Q1. A total of 1.5 million Indian troops ......(1)........ in the Indian Army during the First World War. Sailing away from the great seaports of India from 1914 under the British, for four years they fought for the ......(2)........ in Europe, Africa and Asia against the Germans and Turks. As cavalrymen they charged through French fields of corn with lances lowered; as marines they ……(3)……..the oceans; as engineers they built bridges across rivers in the jungles of Tanzania; as infantrymen they …….(4)……. trenches in China; as secret agents they stole over the Himalayas into Central Asia; as prisoners of war they lost years of their lives to .....(5)........ in Germany, Iraq, Syria and Turkey. The Indian Army in fact served in what are now some 50 countries, more than any other army of 1914-18. The war was truly global, and no body of men knew it more than the Indian ........(6).......After the Allies’ Armistice with Germany 100 years ago to end the war, the white soldiers of the Western nations often put down their guns to pick up their pens. Winston Churchill, Siegfried Sassoon and many others wrote bestselling war ......(7)......, novels, histories and plays. But the Indians barely did the same.A tiny minority of the Indian soldiers did write diaries and memoirs of their war. They were well-educated and ......(8)....... to come from the big cities or rich aristocratic families, such as Thakur Amar Singh, a Rajput officer who wrote possibly the longest diary in the English language, covering his war experiences in Europe and elsewhere.

 create
 segregate
 protect
 served
 dead

Q2. A total of 1.5 million Indian troops ......(1)........ in the Indian Army during the First World War. Sailing away from the great seaports of India from 1914 under the British, for four years they fought for the ......(2)........ in Europe, Africa and Asia against the Germans and Turks. As cavalrymen they charged through French fields of corn with lances lowered; as marines they ……(3)……..the oceans; as engineers they built bridges across rivers in the jungles of Tanzania; as infantrymen they …….(4)……. trenches in China; as secret agents they stole over the Himalayas into Central Asia; as prisoners of war they lost years of their lives to .....(5)........ in Germany, Iraq, Syria and Turkey. The Indian Army in fact served in what are now some 50 countries, more than any other army of 1914-18. The war was truly global, and no body of men knew it more than the Indian ........(6).......After the Allies’ Armistice with Germany 100 years ago to end the war, the white soldiers of the Western nations often put down their guns to pick up their pens. Winston Churchill, Siegfried Sassoon and many others wrote bestselling war ......(7)......, novels, histories and plays. But the Indians barely did the same.A tiny minority of the Indian soldiers did write diaries and memoirs of their war. They were well-educated and ......(8)....... to come from the big cities or rich aristocratic families, such as Thakur Amar Singh, a Rajput officer who wrote possibly the longest diary in the English language, covering his war experiences in Europe and elsewhere.
 Allies
 culprit
 armed
 service
 Both (b) and (c)

Q3. A total of 1.5 million Indian troops ......(1)........ in the Indian Army during the First World War. Sailing away from the great seaports of India from 1914 under the British, for four years they fought for the ......(2)........ in Europe, Africa and Asia against the Germans and Turks. As cavalrymen they charged through French fields of corn with lances lowered; as marines they ……(3)……..the oceans; as engineers they built bridges across rivers in the jungles of Tanzania; as infantrymen they …….(4)……. trenches in China; as secret agents they stole over the Himalayas into Central Asia; as prisoners of war they lost years of their lives to .....(5)........ in Germany, Iraq, Syria and Turkey. The Indian Army in fact served in what are now some 50 countries, more than any other army of 1914-18. The war was truly global, and no body of men knew it more than the Indian ........(6).......After the Allies’ Armistice with Germany 100 years ago to end the war, the white soldiers of the Western nations often put down their guns to pick up their pens. Winston Churchill, Siegfried Sassoon and many others wrote bestselling war ......(7)......, novels, histories and plays. But the Indians barely did the same.A tiny minority of the Indian soldiers did write diaries and memoirs of their war. They were well-educated and ......(8)....... to come from the big cities or rich aristocratic families, such as Thakur Amar Singh, a Rajput officer who wrote possibly the longest diary in the English language, covering his war experiences in Europe and elsewhere.
 walked
 drowned
 skimmed
 restored
 sailed

Q4. A total of 1.5 million Indian troops ......(1)........ in the Indian Army during the First World War. Sailing away from the great seaports of India from 1914 under the British, for four years they fought for the ......(2)........ in Europe, Africa and Asia against the Germans and Turks. As cavalrymen they charged through French fields of corn with lances lowered; as marines they ……(3)……..the oceans; as engineers they built bridges across rivers in the jungles of Tanzania; as infantrymen they …….(4)……. trenches in China; as secret agents they stole over the Himalayas into Central Asia; as prisoners of war they lost years of their lives to .....(5)........ in Germany, Iraq, Syria and Turkey. The Indian Army in fact served in what are now some 50 countries, more than any other army of 1914-18. The war was truly global, and no body of men knew it more than the Indian ........(6).......After the Allies’ Armistice with Germany 100 years ago to end the war, the white soldiers of the Western nations often put down their guns to pick up their pens. Winston Churchill, Siegfried Sassoon and many others wrote bestselling war ......(7)......, novels, histories and plays. But the Indians barely did the same.A tiny minority of the Indian soldiers did write diaries and memoirs of their war. They were well-educated and ......(8)....... to come from the big cities or rich aristocratic families, such as Thakur Amar Singh, a Rajput officer who wrote possibly the longest diary in the English language, covering his war experiences in Europe and elsewhere.
 force
 dug
 dig
 cover
 Both (b) and (d)

Q5. A total of 1.5 million Indian troops ......(1)........ in the Indian Army during the First World War. Sailing away from the great seaports of India from 1914 under the British, for four years they fought for the ......(2)........ in Europe, Africa and Asia against the Germans and Turks. As cavalrymen they charged through French fields of corn with lances lowered; as marines they ……(3)……..the oceans; as engineers they built bridges across rivers in the jungles of Tanzania; as infantrymen they …….(4)……. trenches in China; as secret agents they stole over the Himalayas into Central Asia; as prisoners of war they lost years of their lives to .....(5)........ in Germany, Iraq, Syria and Turkey. The Indian Army in fact served in what are now some 50 countries, more than any other army of 1914-18. The war was truly global, and no body of men knew it more than the Indian ........(6).......After the Allies’ Armistice with Germany 100 years ago to end the war, the white soldiers of the Western nations often put down their guns to pick up their pens. Winston Churchill, Siegfried Sassoon and many others wrote bestselling war ......(7)......, novels, histories and plays. But the Indians barely did the same.A tiny minority of the Indian soldiers did write diaries and memoirs of their war. They were well-educated and ......(8)....... to come from the big cities or rich aristocratic families, such as Thakur Amar Singh, a Rajput officer who wrote possibly the longest diary in the English language, covering his war experiences in Europe and elsewhere.
 combustion
 captivity
 prisoner
 escapers
 majority

Q6. A total of 1.5 million Indian troops ......(1)........ in the Indian Army during the First World War. Sailing away from the great seaports of India from 1914 under the British, for four years they fought for the ......(2)........ in Europe, Africa and Asia against the Germans and Turks. As cavalrymen they charged through French fields of corn with lances lowered; as marines they ……(3)……..the oceans; as engineers they built bridges across rivers in the jungles of Tanzania; as infantrymen they …….(4)……. trenches in China; as secret agents they stole over the Himalayas into Central Asia; as prisoners of war they lost years of their lives to .....(5)........ in Germany, Iraq, Syria and Turkey. The Indian Army in fact served in what are now some 50 countries, more than any other army of 1914-18. The war was truly global, and no body of men knew it more than the Indian ........(6).......After the Allies’ Armistice with Germany 100 years ago to end the war, the white soldiers of the Western nations often put down their guns to pick up their pens. Winston Churchill, Siegfried Sassoon and many others wrote bestselling war ......(7)......, novels, histories and plays. But the Indians barely did the same.A tiny minority of the Indian soldiers did write diaries and memoirs of their war. They were well-educated and ......(8)....... to come from the big cities or rich aristocratic families, such as Thakur Amar Singh, a Rajput officer who wrote possibly the longest diary in the English language, covering his war experiences in Europe and elsewhere.
 ranks
 tanks
 guides
 troops
 camps

Q7. A total of 1.5 million Indian troops ......(1)........ in the Indian Army during the First World War. Sailing away from the great seaports of India from 1914 under the British, for four years they fought for the ......(2)........ in Europe, Africa and Asia against the Germans and Turks. As cavalrymen they charged through French fields of corn with lances lowered; as marines they ……(3)……..the oceans; as engineers they built bridges across rivers in the jungles of Tanzania; as infantrymen they …….(4)……. trenches in China; as secret agents they stole over the Himalayas into Central Asia; as prisoners of war they lost years of their lives to .....(5)........ in Germany, Iraq, Syria and Turkey. The Indian Army in fact served in what are now some 50 countries, more than any other army of 1914-18. The war was truly global, and no body of men knew it more than the Indian ........(6).......After the Allies’ Armistice with Germany 100 years ago to end the war, the white soldiers of the Western nations often put down their guns to pick up their pens. Winston Churchill, Siegfried Sassoon and many others wrote bestselling war ......(7)......, novels, histories and plays. But the Indians barely did the same.A tiny minority of the Indian soldiers did write diaries and memoirs of their war. They were well-educated and ......(8)....... to come from the big cities or rich aristocratic families, such as Thakur Amar Singh, a Rajput officer who wrote possibly the longest diary in the English language, covering his war experiences in Europe and elsewhere.
 story
 rage
 memoirs
 minutes
 Both (c) and (d)

Q8. A total of 1.5 million Indian troops ......(1)........ in the Indian Army during the First World War. Sailing away from the great seaports of India from 1914 under the British, for four years they fought for the ......(2)........ in Europe, Africa and Asia against the Germans and Turks. As cavalrymen they charged through French fields of corn with lances lowered; as marines they ……(3)……..the oceans; as engineers they built bridges across rivers in the jungles of Tanzania; as infantrymen they …….(4)……. trenches in China; as secret agents they stole over the Himalayas into Central Asia; as prisoners of war they lost years of their lives to .....(5)........ in Germany, Iraq, Syria and Turkey. The Indian Army in fact served in what are now some 50 countries, more than any other army of 1914-18. The war was truly global, and no body of men knew it more than the Indian ........(6).......After the Allies’ Armistice with Germany 100 years ago to end the war, the white soldiers of the Western nations often put down their guns to pick up their pens. Winston Churchill, Siegfried Sassoon and many others wrote bestselling war ......(7)......, novels, histories and plays. But the Indians barely did the same.A tiny minority of the Indian soldiers did write diaries and memoirs of their war. They were well-educated and ......(8)....... to come from the big cities or rich aristocratic families, such as Thakur Amar Singh, a Rajput officer who wrote possibly the longest diary in the English language, covering his war experiences in Europe and elsewhere.
 allowed
 designate
 arranged
 tended
 hampered

Directions (9-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice.


Q9. From the outside, Bangladesh appears a country where (A)/ democratic stability has been ushered economic (B)/ progress and shed the ‘basket case’ tag (C)/ carried since its birth in 1971./(D) No Error /(E)

 A
 B
 C
 D
 E

Q10. Bangladesh no longer makes news for mass deaths from famines, cyclones and floods, (A)/ and is ahead of neighbours India and Pakistan on human (B)/ development index, including life expectancy, maternal and (C)/ child mortality, rural poverty and food security. /(D) No Error /(E)
 A
 B
 C
 D
 E

Q11. The Sirisena-Rajapaksa camp has, (A)/ expectedly, welcomed fresh elections, (B)/ claiming it would reflect the (C)/ true willing of the people. /(D) No Error /(E)
 A
 B
 C
 D
 E

Q12. Across India’s agrarian plains, plantations (A)/ and orchards, millions of birds, bats and insects toil to (B)/pollination crops. However, many of these (C)/ thousands of species may be in dangerous decline. /(D) No Error /(E)
 A
 B
 C
 D
 E

Q13. The decline of moths, bees, butterflies, hoverflies and other pollinators (A)/ is undeniably linked to human activity: large tracts of natural (B)/habitats have been clear for monoculture cultivation, while the use (C)/ of pesticides and fertilisers is pushing out nature’s little helpers. ./(D) No Error /(E)
 A
 B
 C
 D
 E

Q14. In a series of studies at the University of Calcutta, researchers have (A)/ showed that native Indian bees, when exposed to multiple pesticides, (B)/ suffer from memory and olfactory impairment, lower response rates, (C)/ and oxidative stress which damages cells. ./(D) No Error /(E)
 A
 B
 C
 D
 E

Q15. Despite of the recent announcement suggesting that the Jaipur Zika (A)/ virus strains cannot cause foetal microcephaly, (B)/ all possible measures to control transmission (C)/ and monitor pregnancies should be taken. /(D) No Error /(E)
 A
 B
 C
 D
 E










 SOLUTIONS

1.D
2.A
3.E
4.B
5.B
6.D
7.C
8.D
9.B
10.E
11.D
12.C
13.C
14.E
15.A

5 Banking and SSC : English Quiz For IBPS SO Prelims - 2018 Direction (1-8): In the passage given below there are blanks which are numbered from 1 to 8. They are to be filled with the options given b...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science