GK Trick

GK Questions with Answers for Upcoming Exam


1.What is the maximum limit of sound intensity in decibel units beyond which a human being cannot hear?
Ans-85 decibel

2.Who proposed the ‘Wave Theory’ of light?
Ans-Huygens

3.Why does a corked bottle filled with water break when frozen
Ans-volume of water increases on freezing

4. ________________ is a medication used to prevent and to treat malaria in areas where malaria is known to be sensitive to its effects
Ans-chloroquine

5.Wood is the primary raw material for the manufacture of:
Ans-Paper

6.Spondylitis is a disease that affects:
Ans-Spinal Column

7.What is the chemical name of laughing gas?
Ans-Nitrous Oxide

8.The filament of an electric bulb is made up of which material?
Ans-tungsten

9.Which is the birth place of Lord Buddha?
Ans-Lumbini

10.Babar laid the foundation of Mughal Empire in India by defeating _________ in 1526
Ans-Ibrahim Lodi

11.Which dynasty is known for its powerful Navy?.
Ans-Chola

12.When did Vasco da Gama come to India?
Ans-1498

13.The practice of Sati was declared illegal by:
Ans-Lord William Bentinck

14.General Dyer who was responsible for Jallianwala Bagh massacre was shot dead by:
Ans-Udham Singh

15."India for Indians" was the political message of which social reformer?
Ans-Dayanand Saraswati

16.On which part of the Solar system does the sun rises in the West AND set in the East
Ans-Venus

18.Which Indian State is the largest producer of Natural Rubber?
Ans-Kerala

19.In which Year was the Panchayati Raj started in India?
Ans-1959

20.Which Vitamin is essential for poor bone and teeth formation?
Ans-Vitamin D

21.In human being what is opening of the stomach into small Intestine called?
Ans-Pylorus

22.Sitar Sarangi and Tabla became famous from period of
Ans-The Delhi Sultanate

23.which zone is the largest in Indian Railways?
Ans-Eastern Railways

24.Indian Railways Nationalised in which Year?
Ans-1950

25.Fist Indian Train was started from -
Ans-Mumbai to Thane

5 Banking and SSC : GK Questions with Answers for Upcoming Exam 1.What is the maximum limit of sound intensity in decibel units beyond which a human being cannot hear? Ans-85 decibel 2.Who proposed the...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science