GK Trick

English Language Quiz for IBPS Clerk Prelims - 2018

Q1. In each of the following questions four statements are given as A, B, C and D. Below each question, five options are given that give the rearrangement of the given sentences. Choose the correct rearrangement that makes a contextually correct and meaningful sentence.
(A) about the futile job of cleaning the road
(B) anyone who has ever walked on an Indian
(C) and sweeping the dust to its margins
(D) street could not have missed a sweeper going
 BDAC
 ABDC
 BCDA
 CDBA
 ABCD

Q2. In each of the following questions four statements are given as A, B, C and D. Below each question, five options are given that give the rearrangement of the given sentences. Choose the correct rearrangement that makes a contextually correct and meaningful sentence.
(A) when I looked myself in a mirror for more
(B) first time in all my born days
(C) it was an afternoon two years ago
(D) than 30 seconds at a time for the
 CABD
 BDCA
 CADB
 BADC
 DCBA

Q3. In each of the following questions four statements are given as A, B, C and D. Below each question, five options are given that give the rearrangement of the given sentences. Choose the correct rearrangement that makes a contextually correct and meaningful sentence.
(A) or the blemishes that took turns
(B) i never coloured my eyelids black,
(C) the arch heights of my eyebrows
(D) lips red. Neither did I bother about
 BADC
 ABDC
 CBAD
 BDCA
 DBCA

Q4. In each of the following questions four statements are given as A, B, C and D. Below each question, five options are given that give the rearrangement of the given sentences. Choose the correct rearrangement that makes a contextually correct and meaningful sentence.
(A) it is common to see kids
(B) dogs and cats though these do
(C) pelting stones at stray
(D) not come in their path
 BCDA
 ABCD
 ACBD
 ABDC
 CDAB

Q5. In each of the following questions four statements are given as A, B, C and D. Below each question, five options are given that give the rearrangement of the given sentences. Choose the correct rearrangement that makes a contextually correct and meaningful sentence.
(A) towards fellow human beings,
(B) as kindness and compassion not only
(C) but to all creatures, however small
(D) education should inculcate values such
 ACBD
 DBAC
 DACB
 ABCD
 DCBA

Directions (6-10): In each of the questions given below an incomplete sentence is given which must be filled/completed with one of the sentences/words given below .i.e. one of the sentences/words can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. If none of the given alternatives is appropriate to fill the blank, choose option (e) i.e. “none of these” as your answer choice.

Q6. My family members say that for one who eats so little, I have an obscene fascination with food. From sampling (pecking at) new cuisine, trying out recipes, reading food memoirs, ………………………………………

 to decide my own menu myself.
 prefer eating street food.
 to hanging out with friends, I like it all.
 to watching cookery shows, I love it all.
 None of these

Q7. I never thought I would live this long, to reach my eighties. Now I realise that eighty is not a number, not a milestone or a stage, ………………………………………….
 but the beginning of the end.
 but a great opportunity for him.
 it is the time to start will enthusiasm and energy.
 all smooth sailing, it was almost eventless.
 None of these

Q8. The childhood days were carefree, without any pressures either from the family or ……………….
 in school.
 from outside.
 from government.
 by the leaders.
 None of these

Q9. After 53 years of married life, we respect each other and do not …………………………………………... The demarcation is clear, and on many issues our views are similar.
 let each other work freely
 impose our views on the other
 behave well with each other
 love each other
 None of these

Q10. Life is an act of balancing; there are pulls from different directions ……………………., up and down, up and down.
 Giant Wheel
 Top
 See-saw
 River
 None of these

Directions (11-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, mark option (e) as your answer choice.

Q11. My teacher believes (A)/ that engineering, followed (B)/ by a management course,(C)/ was a good option.(D)/

 A
 B
 C
 D
 No Error

Q12. People do not understand the reality (A)/ of ‘engineering.' For them, engineers are (B)/ “super-humans” who build rockets,(C)/ robots, electric vehicles and other electronic items. (D)/
 A
 B
 C
 D
 No Error

Q13. There are many (A)/ IITs coming up, ostensible (B)/ to help the nation meet the (C)/ requirement of engineers. (D)/
 A
 B
 C
 D
 No Error

Q14. With the vast of technology,(A)/ in the present day one cannot call (B)/ oneself an engineer just on graduating. (C)/ A B.Tech. graduate knows just the basics. (D)/
 A
 B
 C
 D
 No Error

Q15. A lot of people believe that a B.E. (A)/ graduate in aerospace would be able (B)/ to build rockets on graduating. If it was so, (C)/ there would be rockets flying everywhere!(D)/
 A
 B
 C
 D
 No Error










 SOLUTIONS

1.A
2.C
3.D
4.C
5.B
6.D
7.A
8.B
9.B
10.C
11.D
12.E
13.B
14.A
15.C

5 Banking and SSC : English Language Quiz for IBPS Clerk Prelims - 2018 Q1. In each of the following questions four statements are given as A, B, C and D. Below each question, five options are given that give th...

No comments:

Post a comment

< >

Concept Of Science